OROSZVILAG.HU


Száműzik a Türkménbasi aranyszobrát

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-18 17:40:03  |  
Kozma Tamás

Száműzik a Türkménbasi aranyszobrát

Szakrális trónfosztás

 Száműzik a Türkménbasi aranyszobrát

Több, a türkmén fővárosnak legismertebb jelképévé vált emlékműre lebontás vár. A Szaparmurat Nyijazov, - ismertebb nevén Türkmenbasi - első türkmén elnök idejében épült, a nemzeti nagyságot hirdető emlékművek száműzéséről írnak az asgabati újságok.

Az elnöki palota mellett található Semlegesség emlékmű 75 méter magas alkotás, mely egy lángot szimbolizál. Emellett található Nyijazov elnök aranyból készült szobra, mely a nap járását követi. Az emlékműveket még 1998 decemberében adták át ünnepélyes keretek között. A helyi hatóságok arról adtak ki közleményt, hogy a bontási munkálatokra való tekintettel, az emlékművekhez vezető útvonalakat is le fogják zárni a forgalom elől az átépítések idejére. Az emlékművek azonban nem tűnnek el nyomtalanul: a Semlegesség emlékművet Dél-Asgabatban fogják újra felépíteni a Kopet-Dag hegység lábánál, sőt ez eredeti 75 méteres alkotás, új helyén 95 méteres formában fog testet ölteni – áll az elnöki közleményben. Azonban Türkmenbasi aranyszobrát jelenleg még nem tudni, hogy újraépítik-e más helyen.

A tervezett átalakításokról Gurbanguli Berdimuhamedov államfő 2010 januárjában rendelkezett, ahogy arról is, hogy a Semlegesség emlékműnek 2011 októberére el kell készülnie új helyén, hiszen Türkmenisztán akkor ünnepli függetlenségének kikiáltásának huszadik évfordulóját.

 

 

Gundogar.org

Cimkék:
Országok: Türkmenisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat