OROSZVILAG.HU


Elkezdődött az újabb gázháború?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-21 11:44:43  |  
Kecskeméti Gábor

Elkezdődött az újabb gázháború?

A Gazprom csökkentette a Belaruszba irányuló gázszállítást

Elkezdődött az újabb gázháború?

A haladék lejárt – jelentette ki a Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller. 2010 folyamán eddig mintegy 200 millió dollár tartozást halmozott fel Minszk a Gazprommal szemben. Az év elején a Gazprom a Belaruszba szállított földgáz árát 1000 köbméterenként 169 dollárra emelte, de a belorusz vezetés egyoldalúan úgy döntött, hogy a tavalyi 150 dolláros árat fizeti továbbra is, így Minszk május végéig 192 millió dollár (160 millió euró) tartozást halmozott fel.

A Gazprom számításai szerint a tartozás összege az év végéig 500-600 millió dollárra (410-520 millió euró) kúszhat fel, amennyiben a felek nem jutnak egyezségre az árban. A probléma megoldására történt utolsó kísérlet is zátonyra futott: a hétvégi tárgyalások előtt Miller vezérigazgató öt napos haladékot adott Minszknek a tartozás kiegyenlítésére. A haladék ma reggel lejárt.

Reggel 10 órakor a Gazprom megkezdte a földgázszállítások csökkentését. Egyelőre a naponta szállított mennyiség 15%-át tartja vissza az orosz vállalat. Ha a továbbiakban sem sikerül megállapodásra jutni, a Gazprom további 70%-al fogja csökkenteni a gáztranszportot, így Belarusz, az eredeti mennyiségnek csupán 15%-át fogja megkapni.

Lukasenko belarusz elnök Dmitrij Medvegyev orosz elnöktől a gázár azonnali csökkentését követelte, s igyekezett emocionális húrokat pengetni egy tisztán gazdasági kérdésben, mikor kijelentette, hogy a „két nép egy lövészárokban harcolt a Szovjetunióért, a Gazprom viselkedése hallatlan.”


Az év folyamán nem kizárt a Belarusznak szállított gáz árának újabb emelése 187 dollárra. Tudni kell azonban, hogy Minszk még így is a legolcsóbban jut hozzá az orosz földgázhoz, hiszen a szomszédos Ukrajnának másfélszer ennyit kell fizetnie 1000 köbméter gázért.

(www.moskau.ru)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék:
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat