OROSZVILAG.HU


Terroristák a kirgizisztáni zavargások mögött

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-26 11:08:55  |  
Gyóni Gábor

Terroristák a kirgizisztáni zavargások mögött

Szanzsar Bakijev beismerő vallomást tett

 Terroristák a kirgizisztáni zavargások mögött

 

 

A kirgiz titkosszolgálatok értesülése szerint nemzetközi terrorszervezetek készülnek arra, hogy ismét lángba borítsák Dél-Kirgizisztánt. A kirgiz hírszerzés tudomására jutott, hogy nemrég az USA, Oroszország, és a közép-ázsiai államok által is terrorszervezetnek tekintett Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom (ÜIM) vezetői Pakisztánban tartottak értekezletet, ahol a kirgizisztáni Os és Dzsalal-Abad megyékben kirobbantandó, és onnan az egész régióra kiterjesztendő zavargássorozat terveit beszélték meg.

A kirgiz elhárítás szerint a megdöntött Bakijev-klán és „egyes kulturális szervezetek vezetői” is összeköttetést tartottak fenn az ÜIM-el. „Ők voltak azok, akik új államnyelv bevezetését [az üzbég – Gy. G.] és új autonóm terület [üzbég – Gy. G.] megalapítását, 30 %-os kvóta megállapítását [az üzbégek számára – Gy. G.] követelték”, s ezzel egy platformra kerültek a Bakijev-párti erőkkel és a terroristákkal – vélik az üzbég nemzeti követelésekről a kirgiz titkosszolgálatok, akik bizonyítékokkal rendelkeznek arról, hogy 100 ezer dollárt adtak a zavargások kirobbantásáért az egyik szervezőnek.

Közben Kurmanbek Bakijev megdöntött elnök egyik rokona, a június 25-én elfogott, egy faluban rejtőzködő Szanzsar Bakijev beismerő vallomást tett, miszerint részt vett a nemzetsiégek közti gyűlölködés szításában. A kirgiz hatóságok közlése szerint Szanzsar Bakijev elfogási helyén számos fegyvert találtak.

 

(24.kg)

 

 

Cimkék: Szanzsar Bakijev, Üzbegisztán Iszlám Mozgalma
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat