OROSZVILAG.HU


Internetes cenzúra Belaruszban  

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-12 10:56:59  |  
Gyóni Gábor

Internetes cenzúra Belaruszban  

Az állam megóvná az embereket a "szélsőségektől"

 Internetes cenzúra Belaruszban  

Belaruszban megkezdték azon internetes szájtok listájának összeállítását, amelyekhez korlátozni fogják a hozzáférést szeptember 1-től.

Az internetes portálok tartalmának korlátozása elnöki utasításra valósul meg. A cél, úgymond, az, hogy az államhatalom megóvja az ország lakosait a „szélsőséges tartalmaktól”. A hivatalos álláspont szerint viszont nem arról van szó, hogy az állam tiltólistát állít össze, hanem arról, hogy a felhasználók panaszai nyomán intézkedik a nem kívánatos tartalmak korlátozásáról az internetet is felügyelő hatóság.

A legújabb belorusz intézkedések totális kontroll alá vonják a világhálót és lehetetlenné teszik az anonimitást. Már július 1-i hatállyal minden by végződésű oldalt regisztrálni kellett és az internetes kávézókban csak személyi igazolvány felmutatása után lehet használni a világhálót. Az internetes szájtok üzemeltetői kötelesek rögzíteni és öt évig megőrizni a felhasználókra vonatkozó információkat.

A előírt intézkedések jelentős beruházásokat követelnek meg a belorussziai szájtok üzemeltetőitől, ez, s a bürokratikus akadályok jelentősen visszavethetik az internetes kultúra fejlődését az országban.

Belaruszban hamarosan elnökválasztások lesznek, s az egyetlen szféra, ahol még itt-ott megjelenthettek az Alekszandr Lukasenko elnököt kritizáló kommentárok, az internet volt, valószínű tehát, hogy a világháló megregulázása is ezzel a céllal vette kezdetét éppen most.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék:
Országok: Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat