OROSZVILAG.HU


Szaakasvili a belorusz TV-ben

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-16 15:48:44  |  
Gyóni Gábor

Szaakasvili a belorusz TV-ben

Dacból barátkoznak

 Szaakasvili a belorusz TV-ben

Nem sokkal azt követően, hogy az orosz NTV csatornán egy Lukasenko-ellenes filmet mutattak be, a belorusz állami TV-ben főműsoridőben Oroszország talán legádázabb ellenfelével, Mihail Szaakasvili grúz elnökkel sugároztak interjút. Az információs adok-kapok annak az újabb jele, hogy a Kreml elfordult Lukasenkótól, aki tisztában van azzal, hogy nem számíthat eddigi legfontosabb szövetségesének támogatására. A most levetített film Szaakasvili szájával mondja el azt, amit Lukasenko gondol, de nem mondhat ki.  

A belorusz-grúz közeledésnek korábban is voltak előjelei, kezdve attól, hogy Minszk Moszkva nyomása ellenére sem volt hajlandó elismerni Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét, s hogy Lukasenko és Szaakasvili nemrég Ukrajnában találkoztak Viktor Janukovics elnök 60. születésnapja alkalmából.

Az ősszel Belaruszban elnökválasztások lesznek, s kérdés, Lukasenko képes lesz-e megőrizni hatalmát Moszkva támogatása nélkül. Bár a belorusz elnök támogatottsága jelenleg is 55-57 %-os, viszont ez jóval kevesebb a korábbiakhoz képest, ami arra enged következtetni, hogy Lukasenko elveszítette korábbi támogatóinak jelentős részét.

Belső támogatottsága megroppant, külső szövetségesei pedig nincsenek, ezért Lukasenko most ad hoc módon keres szövetségeseket, legyen az Hugo Chavez venezuleai elnök vagy éppen Mihail Szaakasvili grúz államfő.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék:
Országok: Belarusz Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat