OROSZVILAG.HU


Azeri-német gazdasági fórum Bakuban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-20 09:54:34  |  
Kecskeméti Gábor

Azeri-német gazdasági fórum Bakuban 

"Németország kész támogatni Azerbajdzsánt gazdasága diverzifikálásában"

 Azeri-német gazdasági fórum Bakuban 

Andreas Neumann a Német Szövetségi Köztársaság Gazdasági és Technológiai Minisztériumának illetékese nyitotta meg július 19-én a gazdasági fórumot, mely már a 11-ik ilyen rendezvény volt a két ország történetében. Neumann kijelentette, hogy Azerbajdzsán szerepe az elmúlt években látványosan felértékelődött az energiaszállítások területén, majd utalt rá, hogy a német RWE konszern a Nabucco projekt egyik főrészvényese. Mint azt korábban közzétettük a Nabucco gázvezeték, megépülése esetén csökkentené Európa függését az orosz gáztól, mivel a Kaszpi régióból szállítana földgázt Törökországon keresztül, kikerülve az Orosz Föderáció területét.

„2009 folyamán Németország 4.2 millió tonna kőolajat importált Azerbajdzsánból, így a Kaszpi-tengeri ország a hatodik legnagyobb kőolajexportáló ország Németországban.” – jelentette ki Neumann. A kereskedelem tavaly enyhe csökkenést mutatott ugyan, de az idei év első négy hónapjában már 30%-os növekedést produkált, ami kiváló eredménynek könyvelhető el, mivel Németország is sorozatos megszorításokat eszközölt.

"Arra számítunk, hogy a Németország és Azerbajdzsán közötti kereskedelem idén elérheti a 2 milliárd eurós határt." – mondta Neumann. Üdvözölte azon kezdeményezést, hogy Azerbajdzsán kormánya fejleszteni kívánja az olajiparon kívül az ország egyéb szektorait is: „Jelenleg a bevételeknek csak kis részét költik el az olaj- és gázipari szektoron kívüli beruházásokra, de Németország kész támogatni Azerbajdzsánt gazdaságának diverzifikálásában.”


1news.az

Cimkék:
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat