OROSZVILAG.HU


Moldáv adatok román kézen

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-22 11:12:17  |  
Gyóni Gábor

Moldáv adatok román kézen

Ghimpu: Moldova Oroszország miatt szegény

Moldáv adatok román kézen

A románbarát moldáv kormány újabb, Moldovát Romániához közelítő lépésként átadja Romániának az ország lakosainak adatait. Kisinyov szerint a lépésre azért van szükség, hogy megkönnyítsék a moldovai román konzulátusok munkáját a román állampolgárság megadásában a moldovai állampolgároknak.

Románia – amelynek elnöke nem hajlandó elismerni a román-moldáv államhatárt - tömegesen adja meg a román állampolgárságot a moldovánoknak 2009 ősze óta.

Traian Basescu román elnök kedden azt jelentette ki, hogy Romániának „vérségi kötelezettsége” van Moldovával szemben, s hogy a moldovánoktól, „akik többségében Romániában vannak”, nem kell félni Európának.

Valerij Klimenko, a kisinyovi „Egyenjogúság” mozgalom vezetője szerint a jelenlegi kisinyovi vezetésben főként románok találhatók, akik megpróbálják végigvinni Moldova elrománosítását. A moldovai állampolgárok nem érzelmi okok miatt kérvényeznek tömegesen román állampolgárságot, hanem mert ez lehetőséget jelent számukra, hogy munkát kapjanak Nyugaton. Ami pedig az adatok kiszolgáltatását jelenti, ez elsősorban Moldova állampolgárainak jogát sérti, hiszen őket nem kérdezték meg arról, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy egy másik állam szerezze meg személyes adataikat.

Eközben a kisinyovi vezetés tovább folytatja az oroszellenes retorikát: Mihai Ghimpu ideiglenes moldáv elnök minapi kijelentése szerint Oroszország a hibás abban, hogy Moldova Európa legszegényebb országa, és ismét felszólította Moszkvát, vonja ki csapatait a Dnyeszter mellékéről.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék:
Országok: Moldova
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat