OROSZVILAG.HU


Balti hála Amerikának

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-23 14:47:48  |  
Gyóni Gábor

Balti hála Amerikának

Felejthetetlen gesztusok

Balti hála Amerikának

Az észt, a lett és a litván miniszterelnökök közös levelet intéztek Barack Obama amerikai elnöknek, amelyben köszönetet mondtak az Egyesült Államoknak, amiért az 70 évvel ezelőtt, 1940 nyarán nem ismerte el a balti államok szovjet megszállását.

A Valdis Dombrovskis lett, Andrus Ansip észt, és Andrius Kubilius litván kormányfők által írott levél szerint a három balti állam függetlensége a ’90-es években az Egyesült Államok elvszerű külpolitikájának köszönhetően vált lehetségessé.

„1940. július 23-án Sumner Wells akkori külügyminiszter megalapozta a szovjet okkupáció és annexió el nem ismerésének politikáját, ami lehetővé tette a balti országok diplomáciai képviseleteinek, hogy folytassák munkájukat, erőt és reményt adott Észtország, Lettország és Litvánia lakóinak a szabadságért vívott harc folytatásához.” – áll a levélben.

A három balti kormányfő kifejezte háláját és köszönetét az amerikai népnek azért a politikáért, amely a „szabadság őrtüzévé változtatta az Egyesült Államokat minden elnyomott nép számára.”

70 évvel ezelőtt, 1940. július 21-én – közvetlenül a szovjet típusú „választások” lebonyolítása után - alakultak át a balti államok szovjet köztársaságokká, s 1940 augusztus elején lettek a Szovjetunió tagköztársaságai.

 

(telegraf.lv)

Cimkék:
Országok: Észtország Lettország Litvánia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat