OROSZVILAG.HU


Le a lett etnokráciával!

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-23 15:27:21  |  
Gyóni Gábor

Le a lett etnokráciával!

Az oroszok nem hajlandók szerepet vállalni Lettország fejlődésének előremozdításában?

Le a lett etnokráciával!

Lettországban nemzeti alapú diszkrimináció van, ezért lehetséges az, hogy miközben az ország lakosságának 40 %-a oroszajkú, eközben az állami és önkormányzati tisztségek 94 %-át lett nemzetiségűek töltik be – véli Valerij Buhvalov lett parlamenti képviselő, az Emberi Jogokért párt képviselője.

Buhvalov kijelentése válasz volt egy lett politikus vádjaira, aki szerint a lettországi oroszok nem vesznek részt az államigazgatás munkájában és nem hajlandók szerepet vállalni az ország fejlődésének előremozdításában.

Buhvalov szerint Lettországban etnokratikus berendezkedés van, és sok oroszt annak ellenére sem engednek pozícióhoz juttatni, hogy kitűnően képzettek. Szerinte ugyanakkor előbb vagy utóbb eljön az ideje annak is, amikor a lett kormány munkájában orosz politikusok is részt vesznek majd, ám jelenleg nincs képviseltetve a népes számú oroszság Lettország vezetésében.

Lettországban 344 ezer oroszajkú (a lettországi oroszok több mint fele, az ország teljes népességének mintegy 15 %-a) nem rendelkezik mai napig sem állampolgársággal, mivel 1991 után külön vizsgához kötötték számukra a lett állampolgárság megszerzését.

 

(russkiymir.ru)

 

Cimkék:
Országok: Lettország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat