OROSZVILAG.HU


Amerika cserbenhagyja a színes forradalmakat?

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-02-23 08:09:29  |  
Troján Anna

Amerika cserbenhagyja a színes forradalmakat?

Elérkezett a pragmatikus patrióták ideje

 

Amerika cserbenhagyja a színes forradalmakat?

Az Ukrajnában lezajlott elnökválasztásokon a "Szegodnya" ukrán internetes portál meghívására megfigyelőként részt részt Malhasz Gulasvili, aki nemcsak a "Georgian Times" médiaholding elnöke és tulajdonosa, hanem az "Azri" nevű stratégiai kutatkóközpont és a "Pravoszláv Népek Mozgalmának" vezetője is.

A grúz médiaguru az ukrán választásokkal kapcsolatos gondolatait a saját újságának adott interjúban fejtette ki.

Gulasvili szerint az ukrán elnökválasztások során fontos szerepet játszott a "grúz faktor". A grúz elemző szerint Viktor Janukovics győzelmében, illetve Timosenko bukásában szerepet játszott Grúziához való viszonyuk, előbbi tartózkodása a "rózsák forradalma" nyomán hatalomra jutott Mihail Szaakasvili elnökhöz.

Viktor Janukovics győzelmével nem csak Ukrajnában nyílik új korszak, hanem Grúziában is, szögezte le Malhaz Gulasvili, az "oroszbarát" Janukovics győzelme nyomán ugyanis megkezdődhet a "rózsák forradalma" következtében hatalomra jutott grúz politikai elit erjedése is. Világossá vált ugyanis, hogy Amerika ezúttal nem kíván direkt módon beavatkozni az ukrán választások menetébe. Következésképpen, a Nyugat, s különösen Washington támogatására erősen támaszkodó grúz elnök pozíciói is könnyen megroppanhatnak.

Mihail Szaakasvili és Viktor Juscsenko, a két "forradalmi" vezető szövetsége kevés jót hozott országaiknak, jegyzi meg összegzésképpen Malhaz Gulasvili.

inosmi.ru

 

Cimkék: Grúzia, Ukrajna, Mihail Szaakasvili
Országok: Ukrajna Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat