OROSZVILAG.HU


Súlyos problémák az orosz rendőrségben

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-02-23 13:49:18  |  
Kecskeméti Gábor

Súlyos problémák az orosz rendőrségben

Botrányok sokasága borzolja a kedélyeket. Medvegyev 17 rendőri vezetőt váltott le.

 Önkény, erőszak, korrupció és egy ámokfutó rendőr-őrnagy, aki két embert ölt meg: Oroszország rendőrségének rossz híre van. Medvegyev elnök most beavatkozik.


Súlyos problémák az orosz rendőrségben

Fekete felhők járnak az orosz rendőrség felett, amelyek azonban a helyzet jobbrafordulását hozhatják. Erre nagy szükség van, ugyanis ennél rosszabb már aligha lehet. Gyenisz Jevszjukov rendőr-őrnagyot pénteken ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre, amiért 2009. áprilisában ámokfutás közben egy szupermarketben két embert megölt, több mint huszat megsebesített. Csütörtökön Dmitrij Medvegyev elnök 17 rendőr-tábornokot, köztük két miniszter-helyettest bocsátott el.

Medvegyev elnök szándékai szerint a jövőben nem tartozna a rendőrség hatáskörébe az autók műszaki felügyelete, az ittasok kijózanítása és az illegális bevándorlók kitoloncolása, a központnak ezen felül 20%-kal kell csökkentenie munkatársai létszámát. Rasid Nurgalijev belügyminiszter egy hónapot kapott a megfelelő javaslatok kidolgozására. A médiák példa nélküli lépésről beszélnek.

Egy rendőrség, amely üt, gyilkol, harácsol

Az események élén azonban Jevszjukov áll. Az utóbbi időkben egyetlen bírósági tárgyalása sem kapott ekkora figyelmet, ugyanis a bűncselekmény egy olyan rendőrség szimptómája, amely üt, gyilkol, harácsol, rabol, és amelyet egyesek állami pénzen tartott terrorcsoportnak minősítenek. Tipikus példája annak, amit a kritikusok a „büntetlenség pszichológiájának” neveznek.

Videofelvétel örökítette meg Jevszjukov ámokfutását a Moszkva Zarizino városrészében található „Sziget” elnevezésű, éjszaka üres szupermarketben. Óvatosan közelítette meg a helyszínt, lelőtt egy férfit, meglőtt egy pénztárosnőt, a legnagyobb nyugalommal újratöltötte fegyverét, és maga előtt terelte a szupermarket dolgozóit. Egy tanú elmondta, hogy a szabadon bocsátásért pénzt ajánlott fel neki. Nekem nem kell pénz, nekem agyvelő kell - válaszolta az elkövető. Előtte egy taxist lőtt meg. Nem csak ölni akart, hanem a hatalmát demonstrálni – mondta Amalija Kosztojeva államügyésznő.

Jevszjukov ugyan bocsánatot kért a hozzátartozóktól, azonban magabiztosnak tűnt. Csak azt ismerte be, ami a videofelvételen látható volt, kijelentve, hogy semmire nem emlékszik. Arra még emlékezett, hogy születésnapot ünnepelt egy étteremben, ivott valamit, majd felkeresett egy másik kocsmát. Ezután azonban filmszakadás. Vajon részeg volt-e vagy túlterhelt (31 éves korában már szolgálatvezető), vitája volt-e valakivel, vagy valamiben korábban megbetegedett, netán hipnózis alatt állt, amint ezt egy tanú állította – mindezt nem derítette fel a bíróság. Motívum nélküli az ország egyik legfeltűnőbb bűnügye.

Naponta elmarasztaló tudósítások


A legtöbb orosz számára azonban másról van szó. Jóllehet az ámokfutás után azonnal elbocsátották a moszkvai rendőrfőnököt. Nurgalijev belügyminiszter, akinek hajszálon függ a karrierje, ígéretet tett a rendőrség pszichológiai szolgálatának visszaállítására, amelyet anyagi okok miatt szüntettek meg. És ez az eset mégis csak egy rendőrök által elkövetett erőszakhullám bevezetése volt, amely korábban is előfordult, de mostanság szinte naponta kerül az újságok címoldalára.

Egyedül februárban – tudósít a Novaja Gazeta – két rendőrt ítéltek el a kurgáni területen erőszakos közösülésért, míg másokat Baskortosztában kínzás miatt. Uljanovszkban egy rendőr megfojtott egy vasutast, Karacsajevo-Cserkessziában egy rendőrtisztviselő a szomszédját verte agyon. Asztrahányban 19 közlekedési rendőrt, míg Moszkvában a bevetési kommandó egy magasrangú tisztjét vették korrupció gyanújával őrizetbe.

15.000 eljárás korrupció miatt

Az elnök is tudja, ezek csak az ismertté vált esetek. Korrupció miatt 15.000  eljárást kezdeményeztek rendőrök ellen – jelentettek ki Medvegyev csütörtökön. „Ez csak a jéghegy csúcsa” – vélekedett. Rendőrök, mint az időközben országosan ismertté vált Alekszej Dimovszkij korrupciót és erőszakot bemutató videofelvételeket hoztak nyilvánosságra.

Kellő óvatossággal kezeli  a Gazetában megjelent írásában a Moszkvai Ügyvédi Kamara elnöke, Genri Resnik  az elnöki reformkísérletek esélyeit: „E hatóságnak alapvető átépítésre van szüksége.” A rendőrségnek meg kell értenie, hogy a társadalom része, a tisztviselők az embereket szolgálják- „és nem a hatalmat.”

Még az elitcsapatnak minősülő Omon tagjai is a rossz munkakörülményekről panaszkodtak. De az apparátus ellenáll és nem hagyja magát eltéríteni. Dimovszkij vizsgálati fogságban van és könnyen kiköthet a pszichiátrián. Vszevolod Osztapov egyetemi hallgatót, akit rendőrök bántalmaztak és emiatt védekezett, egy év próbaidőre ítélték, az államhatalommal történt ellenállás miatt.

Ráadásul, a feltételezések szerint a rendőrség különleges feladatokra kiképzett egysége, az Omon szisztematikusan zsákmányolt ki és bántalmazott vendégmunkásokat. 

A The New Times orosz hírmagazin tudósítása szerint az Omon az illegális vendégmunkásokat szisztematikusan, fizetség nélkül, rabszolgaként dolgoztatta. Az érintett vendégmunkások egy miniszterhelyettes telkén dolgoztak. A magazin hétfőn hozta nyilvánosságra azon tanúvallomásokat, amelyek szerint az Omon speciális egysége, a „Zubr” (magyarul: bölény) brutálisan bántalmazta a vendégmunkásokat. 

A belügyminisztérium szóvivője az Echo Moszkvi rádióadóval közölte, vizsgálják a tudósításban foglaltakat. Medvegyev elnök a botránysorozat miatt átfogó rendőrségi reformot kezdeményezett. Egyedül a múlt héten közel 20 magasrangú rendőrt, közöttük két miniszterhelyettest, bocsátott el. A The New Times február elején már közölt egy leleplező írást az Omon-nál uralkodó „maffiaszerű struktúráról”.
 

(www.sueddeutsche.de)

 

Cimkék: rendőrség, omon, medvegyev, gyilkosság
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat