OROSZVILAG.HU


Ki a fasiszta?

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-11-18 13:14:13  |  
Gyóni Gábor

Ki a fasiszta?

Ruszofób publicisztika egy lett szerzőtől

Ki a fasiszta?

 

Az elmúlt néhány évben nagyot változott a világ: 2008 óta a Nyugat és Oroszország erőteljes közeledése figyelhető meg, s az utóbbi időben háttérbe szorultak a korábban megszokott és nagy számban megjelenő ruszofób jellegű publicisztikák. Háttérbe szorultak, de nem teljesen szűntek meg: Inga Freivalds lett történész, a washingtoni Lett-Amerikai Társaság tagja Oroszország állítólagos lettellenes politikájáról tett közzé cikket a Latvians online-ban, a 2008 előtti idők szellemiségét idézve. A cikk az emigráns  lett értelmiség ruszofóbiájának tanúbizonysága.

 

Lettország legnagyobb problémája nemzetközi reputációjának megrendülése – véli Freivalds. Oroszország nem habozott felismerni a kínálkozó alkalmat és kampányt indítani Lettország ellen. Freivalds szerint a Lettország elleni kampány része, hogy Moszkva az ENSZ-ben el akarja ítéltetni a nácizmus dicsőítését és gátat akar vetni a második világháborús emlékművek elbontásának (ezalatt „értsd: a Joszif Sztálint és a Baltikum szovjet megszállását dicsőítő emlékműveket.”).

Vlagyimir Putyin a lettországi „kollaboránsok” (azaz az Egyetértés Központja pártszövetség és az Emberi Jogokért Lettországban párt) azon mesterkednek, hogy megsemmisítsék Lettország függetlenségét, s nemcsak az államiságot, de a lett nyelvet és kultúrát is – állítja az Amerikában élő lett történész.

Az oroszországi kommentárokban Lettország kapcsán elhangzó szavak, mint például a „nácizmus”, „Hitler”, „fasiszta”, „ruszofób” – nem más, mint provokáció – véli Freivalds.

„Sztálin orosz bolsevikjai, kommunistái és terroristái (az NKVD, később a KGB) nem jobbak, de rosszabbak voltak, mint Adolf Hitler és nácijai. Sztálin nárcisztikus, paranoiás, egoista volt, és jóval több embert ölt meg, mint Hitler, Putyin pedig most arra törekszik, hogy feltámassza és megjavítsa Sztálin reputációját.” Azon újságírók közül, akik erre az összefüggésre rávilágítottak, néhányan már halottak – írja a nácikat mosdató lett publicista.

„Az orosz kommunisták” sok ezer lettet deportáltak Szibériába, „betiltották a lett nyelvet és vallást”, az NKVD és a KGB arra kényszerítette a letteket, hogy egymás után kémkedjenek, elözönlötték Lettországot az oroszok, „azzal a céllal, hogy megsemmisítsék.”

A szerző szerint a jelen kor lett-orosz konfliktusaiért is kizárólag az oroszok felelősek, nem akarják ugyanis elismerni a Baltikum sok más régió megszállását. „Sztálin – tömeggyilkos, Putyin pedig az ő imádója.” – írja a ruszofób szerző.

„Vajon miért izgatják Putyint a lettországi emberi jogok és az oroszok helyzete Lettországban, amikor ő maga ignorálja az oroszok többségének jogait, sok szenvedést zúdítva ezzel Oroszország népére?” – kérdezi szemforgató módon Freivalds.

„Nevetséges, hogy a Kreml provokációkat szervez, rágalmazza a lett patriótákat, fasisztának és nácinak nevezve őket, Putyin Oroszországában pedig, amely a világ legnagyobb országa, maga az állam fasiszta jellegű.” – írja Inga Freivalds.

 

(Inga Freivalds: Putin’s war of words: The irony of Russia’s propaganda against Latvia, latviasonline.com)

 

Cimkék:
Országok: Lettország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat