OROSZVILAG.HU


Putyin nem csak Berlusconié 

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-12-04 15:42:57  |  
Mezei Bálint

Putyin nem csak Berlusconié 

Günther Oettinger nem örül a két kormányfő barátságának 

Putyin nem csak Berlusconié Putyin nem csak Berlusconié  

Brüsszel: Berlusconi nem sajátíthatja ki Putyint! Európa keményen bírálja Olaszországot. La Stampa.

Bő egy hónappal a WikiLeaks dokumentumok nyilvánosságra kerülése előtt, Günther Oettinger, az Európa Parlament politikai vezetőinek számára adott, meghittnek induló vacsorán emelkedett szólásra. A vendégek már elfogyasztották az előétel gyanánt felszolgált leveles tésztába „en croute” bújtatott halat, és az asztalok körül tüsténkedő pincérek éppen a második fogást tálalták, pozsgás bélszínjava, „chateaubriand de boeuf” került a tányérokra. A strasbourgi elegáns étterem aulájában mintha megfagyott volna a levegő, egyszerre mindenki elhallgatott. Az EU német biztosa a jelen lévő uniós hivatalnokok és meghívott megfigyelők számára részletesen kifejtette energiapolitikai stratégiájának alapvetéseit. Határozottan kiemelte, hogy a huszonhetek egy nyelvet beszéljenek, közösen lépjenek fel és ugyanígy kössék meg üzleteiket is. „Nem lehet egyedül előremenni” – állította Oettinger, hivatkozva a vacsorán résztvevők elmondásaira. „Ha Berlusconi felkeresi Putyin miniszterelnököt annak születésnapja alkalmából, majd másnap fontos telefonokat intéz, anélkül, hogy erről értesítené partnereit: elfogadhatatlan.”

A fentiek sejthető eredményeként az Európai Energia Fórum bebocsátást nyert kiváltságosai körében pillanatnyi, ám annál erőteljesebb zavar jelentkezett. A szokásjog, a nemzetközi protokoll formaságai nem ismerik a kipellengérezés fogalmát. Egy – főleg nyugat-európai – kormányfő dorgálása teljesen elüt a formális találkozók rendjétől. Utóbbi azt a veszélyt is hordozza, hogy az aktuális szembenállás hosszantartó érdekellentétté válik az egyensúly valamint a harmónia szerepére olyannyira ügyelő Brüsszelben.

A már hivatkozott beszámolók szerint Oettinger saját, szónoki döntéséből tért el az írott, felolvasandó szövegtől. A német potentát szóvivője megerősítette a Berlusconihoz intézett üzenet tartalmát, de más hangsúlyokat emelt ki abból. A hivatalos közlemény szerint az uniós energiaügyi biztos azt találta mondani, hogy „ha az Európai Közösség tagjai együtt ülnek asztalhoz másokkal, az eredmény is sokkal nagyobb bizakodásra adhat okot.” Később hozzátette: „ha Berlusconi és más vezetők jó kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, abból más európai államok is sokat profitálhatnak, amennyiben a kétoldalú egyeztetéseket kiszélesítik, és másokat is bevonnak a bilaterális tárgyalások menetébe.”

Nem ez volt az első alkalom, hogy Oettinger kritikus hangot ütött meg Rómával szemben. Még áprilisban bírálta az Olaszország és az Orosz Föderáció között létrejött egyezséget az Itáliában létesítendő atomerőművek közös fejlesztéséről, és Moszkva esetleges részvételéről a keletkezett nukleáris hulladék tárolásában. Berlusconi és Putyin második legfontosabb alkuja, a Franciaországhoz hasonló polgári célú „atomarzenál” kiépítéséről szóló memorandum élesen szembemegy az európai nukleáris politika összes célkitűzésével. „A biztonság az elsődleges szempont. A mindent felülíró prioritás. Ezt pedig csak az EU-n belül tudjuk szavatolni. Róma és Moszkva megállapodása ellentétes azon elvvel, mely szerint a nukleáris hulladékot biztos helyen, de ez Unión kívül tároljuk”

Valójában miről is beszélünk? Brüsszel előítéleteiről a Csizmaországgal szemben? Rómában, magas kormánykörökben sokan pontosan így gondolják. Az uniós vélemények azonban teljesen más színben tűntetik fel Baden-Württemberg egykori tartományi főnökét. Oettinger Berlusconit „Putyin többi európai politikus barátjához” hasonlította, többek között a szintén kereszténydemokrata Angela Merkel kancellárasszonyhoz, főnökéhez, aki őt Brüsszelbe küldte. Az energiaügyek 2010. február 9-én hivatalba lépett EU-s biztosa saját magát egy önálló gazdasági idea „partizánjának” tartja. „Europér” energiapolitikájának középpontjában a belső piacok egyesítése és versenyképességének fokozása áll, kiegészítve a megújuló források mind szélesebb körű alkalmazásával. Az új brüsszeli mainstream nem tűri a „self-made-man”-eket, azokat, akik a sokoldalú szerződések aláírása mellett, mégis inkább egyedül keresik boldogulásukat. Természetesen minden államnak megvannak a saját, önnön jogai egy független külpolitika kialakításához, „de az egyéni alkuk a többieket, elsősorban a leggyengébbeket sújtják.”

Mindenestre novemberben hivatalosan is bemutatták a javarészt Oettinger jegyezte „új stratégiát”, mely az uniós fővárosok és hatalmi központok összerendezését tűzte ki maga elé. Február 4-ére szintén Brüsszelbe össze is hívták az EU kormányfőit, hogy közösen vitassák meg a térség jövőbeni energiapolitikáját. Ott és akkor kéne meggyőzni Berlusconit és Merkelt (a Déli és az Északi Áramlat felkent „főpapjait”), hogy a közösség érdekeit helyezzék hazájuk céljai elébe. Oettinger elképzelése ezen feltételezésen nyugszik. Putyin születésnapja csupán egy alkalom volt arra, hogy mindezt zárt körben is kifejtse. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy Berlin és Róma az Unió talán legnehezebb időszakában lemondanának saját játékszereikről.          

Cimkék: Putyin, Berlusconi, Angela Merkel, Günther Oettinger, Brüsszel, EU, Déli Áramlat, Északi Áramlat
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat