OROSZVILAG.HU


Így állt Róma a Kreml mellé a grúz háború idején 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-01-05 15:28:26  |  
Mezei Bálint

Így állt Róma a Kreml mellé a grúz háború idején 

El nem kötelezettség és átlátszó semlegesség 

Így állt Róma a Kreml mellé a grúz háború idején  Így állt Róma a Kreml mellé a grúz háború idején 

Így akarta Olaszország megfékezni a NATO-t az orosz-grúz háborúban – Ronald P. Spogli az Egyesült Államok akkori római nagykövete kemény hangon bírálta az olasz kormány magatartását – Berlusconi és Putyin barátsága a washingtoni külpolitika félelmeinek középpontjában – Corriere della Sera

Az amerikai külügy prágai és római külképviseletein illetve a washingtoni külügyminisztériumban két évvel ezelőtt keletkezett iratok egy része a 2008 augusztusi, Moszkva és Tbiliszi között zajló fegyveres összecsapás hazai megítélésére vonatkozik. A WikiLeaks által megszellőztetett dokumentumok egyértelműen elmarasztalják az orosz „intervenció” visszautasítását megtagadó olasz szövetségest, mely a két kormányfő személyes barátságát előbbre helyezte az Észak-atlanti Szövetség érdekeinél. A csillagos-sávos külügy berkeiben állandó ingerültséget keltett az „el nem kötelezett” Róma átlátszó semlegessége. A már említett Spogli a következő szavakkal foglalta össze hazája álláspontját: „Ismerve Frattini külügyminiszter nyilatkozatát továbbá a NATO mellé delegált olasz helyettes nagykövet, Carlo Batori részletes magyarázatát, nem várható, és nem is lenne hasznos, ha az olasz ellenvélemény teret kapna az Észak-atlanti Tanácsban. Mivel Berlusconi és Putyin már tárgyaltak egymással, ezért olasz részről elmarasztaló véleményt nem igen várhatunk. Arra számítunk, hogy a két miniszterelnök barátságára építve Oroszország mindent megtesz nemzetközi pozíciói megtartása érdekében. A Kreml Olaszország segítségével próbálja majd megakadályozni, hogy nyilvánosan megbélyegezzék a Grúzia ellen viselt háború miatt.”

Az iratot Spogli digitális kézjegye hitelesíti, míg a dátum 2008. augusztus 15-re mutat. A vizsgált dokumentum nem meglepő módon „bizalmas” és „szigorúan titkos” minősítéseket kapott, melyet „távol kell tartani minden nem amerikaitól.” Önmagában a cím is sokatmondó: „Az olaszok nem segítenek az Észak-atlanti Tanács közös nyilatkozatának kibocsátásában.” Néhány nappal korábban, augusztus 11-én továbbítottak Prágából Washington irányába egy tájékoztató jellegű közleményt, a helyi amerikai nagykövetség jelentését. Ebben tájékoztatták a külügyminisztériumot a Cseh Köztársaság erőfeszítéseiről, hogy minél előbb tető alá hozzanak egy dél-oszétiai tűzszünetet. „Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter – olvashatjuk a Martina Strong tanácsos által jegyzett iratban – érzékeny ember, aki biztos abban, hogy nem kerülhető el, egy, az orosz vezetésnek címzett kemény hangvételű memorandum. Ennek érdekében már felkereste kollégáit, és a lehető leghatározottabb kifejezéseket kívánják alkalmazni Moszkva lépéseivel kapcsolatban. A cseh diplomácia, és különösképpen Schwarzenberg miniszter meglátása szerint az Egyesült Államok közös fellépése a francia és az olasz kormánnyal nagyon hasznos lenne. Utóbbi esetében kiemelendő Berlusconi kormányfő nagyszerű német és főleg orosz kapcsolati tőkéje.

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén (mely piros betűs szabadnap az olasz naptárban) újabb távirat indult útnak az Örök Városból a tengerentúlra, természetesen Spogli íróasztalfiókjából, „Megdöntve a Grúzia ügyében képviselt olasz »Egyenlőség« mítoszát.” Mikét a cím is sejteti, a fenti dokumentum is „bizalmas” és „nonforn” besorolást kapott, mely tiltja a nem amerikai állampolgárok, így a nagykövetség olasz dolgozóinak hozzáférését a közölt tartalomhoz. Az augusztus idusán keltezett jelentés jóval túlmegy a korábban papírra vetetett amerikai vádakon. Már nem csupán a szövetségesi hátteret feladó, semlegességet tettető Olaszországot ítéli el, de Berlusconi személyes viszonyaiba is beleássa magát. „Ahogy ezelőtt is látszott, még a Berlusconi-kabinet első napjaiban” – írja Spogli – „az olasz kormány Moszkvával ápolt szoros kapcsolatai hamarosan szakítópróbává szélesedhetnek Róma és Washington között, de Olaszország más szomszédainak, szövetségeseinek vonatkozásában is. Az olasz kormány, elsősorban Frattini külügyminiszter a rövid idő ellenére sokat tettek azért, hogy az Észak-atlanti Közösség az Európai Unióval karöltve az »egyensúlyra való nyitottság« szándékával közelítsen az orosz-grúz konfliktushoz. Számunkra legkedvezőbb esetben Olaszország eltekint attól, hogy kemény szavakkal ítélje el a Kreml fegyveres akcióját vagy éppen nyomást gyakoroljon az orosz külpolitikára. Ellenben a lehetséges legrosszabb forgatókönyv szerint Róma mindent megtesz annak érdekében, hogy megtörje a Moszkvával szemben beszélő kórus egységét, ideértve a nemzetközi intézményekben tevékenykedő szövetségeseket, a NATO-t és az EU-t is. (…) A legmagasabb szinten vettük fel a kapcsolatot az olasz vezetéssel, azt sugallva a kormánynak, hogy  az objektív tényeket figyelembe véve, elvi alapon hozzon egy, az orosz törekvéseket elítélő nyilatkozatot. Mindezen túl egyértelművé tettük, hogy a Berlusconi-kabinet első hónapjainak számunkra kedvező intézkedéseit leírhatja, és Olaszország szavahihetősége is megsínylené, ha a mostani orosz-grúz konfliktus a mi szempontunkból előnytelenül érne véget.”

2008 augusztusának közepén Olaszországban is sokan kritizálták Frattini külügyminisztert, mivel nem szakította meg maldív-szigeteki nyaralását a dél-oszétiai fegyvercsörgés hírére sem. A tragikus fordulatot vett kaukázusi helyzettel foglalkozott az utolsó nyilvánosságra került távirat is. „Sajnálatos módon” – írja Spogli – „a folyó hó közepét jellemző általános szabadságolások miatt parlamenti és külügyminisztériumi összekötőink, tárgyalópartnereink többsége nem elérhető.” A római külképviselet érthető csalódottsággal sommázta az eseményeket: „Az amerikai nagykövetség az orosz csapatok visszavonásának elősegítésére kéri Olaszországot” címmel közölt „bizalmas” jelentésben. „A nagykövet személyesen informálta Gianni Lettát, Berlusconi miniszterelnök tanácsadóját, hogy Washington »nem elégedett« az olasz fél ezidáig mutatott viselkedésével kapcsolatban, és különösen meglepett minket Frattini szakminiszter legutóbbi elhatárolódó nyilatkozata.”                   

Cimkék: Róma, Tbiliszi, Kreml, orosz-grúz háboró, NATO, Berlusconi, Frattini, Gianni Letta, Putyin, EU, Európai Unió
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat