OROSZVILAG.HU


Nem az orosz NATO tagságra!

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-01-11 12:00:11  |  
Gyóni Gábor

Nem az orosz NATO tagságra!

Oroszország esetleges tagsága kiherélné a szervezetet

 Nem az orosz NATO tagságra!

A Washington Times szerkesztőségi cikkben óv attól, hogy a NATO-orosz kapcsolatok túlságosan közel kerüljenek egymáshoz, netán Oroszország az Északatlanti Szövetség tagja legyen.

 

Oroszország NATO tagsága soha nem merülhet föl, soha nem lehet alku tárgya – vélik az amerikai újságírók. Bár a berlini fal ledőlése után egy ideig a NATO saját arcát kereste, hiszen a szervezet a „Szovjetunió agressziójának feltartóztatására” alakult meg, később mégis magára talált.

A hidegháború után komolyan felmerült a kérdés: szükség van-e egyáltalán a NATO-ra, hiszen a fenyegetés eltűnt? Végül a blokk keleti irányban kezdett terjeszkedni, sikeresen. A volt Varsói Szerződés tagállamainak csatlakozása megerősítette a kelet-európaiak biztonságérzetét az „orosz fenyegetéssel” szemben, másrészt megnövelte Amerika befolyását a kontinensen.

Ennek az az előnye is megvolt Washington szempontjából, hogy az amerikai katonai jelenlét Európában gyöngítette az egységes európai védelmi rendszer kiépítésére irányuló törekvéseket.

Az Obama-adminisztráció 2009-től az Oroszországgal való kapcsolatok újragondolását kezdeményezte, ennek azonban bizonyos kérdésekben nem volt stratégiai megalapozottsága, írja a Washington Times.  

Oroszország ugyanis mind a mai napig problémát jelent a NATO számára. Az ellentéteket jelzi, hogy a NATO felhívta Oroszországot, vonja vissza Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismerését. A Szövetség ígéretet tett Grúziának, hogy az majd a NATO tagjává válik, s ez kívánatos is lenne, hiszen „Grúzia NATO tagsága megerősítené a Szövetség céljait, garantálná a védelmet egy leendő agressziótól, s biztosítaná a stabilitást.”

Ha viszont Oroszország válna a NATO tagjává, az valósággal kiherélné a szervezetet. „Ez esetben az várható, hogy Oroszország ott tesz keresztbe az USA érdekeinek, ahol csak tud, mint ahogy most is ezt teszi az Egyesült Nemzetek Szervezetében és más nemzetközi fórumokon.” Oroszország célja az lenne, hogy megszerezze az ellenőrzést a blokk felett és kiszorítsa Amerikát. Ráadásul a kelet-európaiak úgy vélnék, az orosz NATO tagság árulás lenne.

S mivel Oroszországgal a NATO-n kívül is együtt lehet működni, például Afganisztán kérdésében, semmi szükség nincsen arra, hogy Moszkva csatlakozzon a nyugati államok katonai blokkjához, írja a Washington Times.

 

(Un-Bearable NATO, washingtontimes.com)

Cimkék: Oroszország, NATO, Grúzia
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat