OROSZVILAG.HU


Oroszország a vesztesek klubjában 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-01-19 11:44:28  |  
Gyóni Gábor

Oroszország a vesztesek klubjában 

Rosszul jött ki a válságból az orosz gazdaság

 Oroszország a vesztesek klubjában 

 

A krízist követő időszak alaposan átrendezte a világ gazdasági viszonyait – írja Szergej Sepin a gazeta.ru által közzétett cikkében. A 2008 óta eltelt időszaknak vannak győztesei és vesztesei, s Oroszország kétségkívül az utóbbi csoportba tartozik.

A világgazdasági válság a jelek szerint véget ért (legalábbis szünetet tart), ismét növekedés észlelhető, 2010-ben a világgazdaság 4 %-al haladta meg a 2008-as szintet. 2009-ben a világkereskedelem a háború óta nem látott szintre esett vissza (23 %-al árértékben, 12 %-al a szállított áruk mennyiségében), de ma már ez is helyreállni látszik.

A világ legnagyobb gazdaságait nézve a legnagyobb nyertesek a következő országok: Kína (a GDP emelkedése 2008 és 2010 között 20 %), India (16 %), Indonézia (11 %), Brazília (7 %), Dél-Korea (6 %).

A G7 országokban a 2010-es mutató legjobb esetben is csak eléri a 2008-as szintet (USA, Kanada), de inkább a csökkenés a jellemző (Franciaország – 1 %, Olaszország – 4 %).

2008-ban a kínai GDP (vásárlóerő paritásban mérve) 55 %-a volt az amerikainak, 2010-ben már 70 %-a. 2008-ban az indiai gazdaság a japán 75 %-át tette ki, ma már 90 %-át. India hamarosan meg fogja előzni Japánt, pár éven belül a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz az amerikai és a kínai után.

A kínai gazdaság olyan közel került az amerikaihoz, mint még egyetlen versenytársé sem az elmúlt évtizedekben. Eközben Amerikát és Európát adósságválság fojtogatja, Kína ma már a világ legnagyobb exportőre és második legnagyobb importőre.

A „régi fejlett országok”, azaz a nyugati államok sokáig sokkal többet fogyasztottak, mint amit megtermeltek, „e számlák fizetsége most kezdődik, és a fő problémák még előttünk vannak.”

A nyugati országokban aligha várható gyors gazdasági fellendülés, mostanság csak Ázsiában teremnek csodák.

Ami pedig Oroszországot illeti, 2008-ban az orosz gazdaság a hatodik-hetedik legnagyobb volt a világban, együtt Nagy-Britanniával. 2010-ben a 6-9. helyen már négy ország osztozott, Nagy-Britannia, Oroszország, Brazília, Franciaország, de ezek közül csak Brazília esetében észlelhető lendületes növekedés.

Sepin szerint éppen Brazília jelenthetné a példát az orosz elit számára, amely „zsákutcába vitte az országot.”

A világ húsz legnagyobb gazdasága közül az orosz hanyatlás a legnagyobb mértékű. 2010-ben az orosz GDP 4,5 %-al kevesebb, mint 2008-ban. Ez még mindig rosszabb, mint Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország 3-4 %-os hanyatlása. Eközben Argentínában a GDP 9 %-al nőtt, Törökországban 2 %-al, és még Mexikóban is 2 %-al. A legfőbb olajexportőr országokkal összehasonlítva is vesztes Oroszország (Szaúd-Arábia + 4 %, Irán + 4%), csak Venezuela hanyatlása a nagyobb (- 6 %).

Oroszország csak egykori szocialista országok vonatkozásában állja ki valamelyest a próbát, mint Románia (- 9 %), Ukrajna (- 11 %).

„A válság első körét tehát Oroszország elvesztette.”

Jelenleg az olajárak emelkedésének köszönhetően lélegzetvételhez jutott Oroszország, „ám a válság következő körét is törvényszerűen elveszíti majd.” – véli Szergej Sepin.

 

(Szergej Sepin: Sztrana otsztajuscsego razvityija, gazeta.ru)

 

Cimkék: orosz gazdaság, válság 2008
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat