OROSZVILAG.HU


"Válaszul bombákat kapunk majd"

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-01-25 11:38:32  |  
Gyóni Gábor

"Válaszul bombákat kapunk majd"

Meg lehet-e gátolni az oroszországi terror elszabadulását?

 "Válaszul bombákat kapunk majd"

Amikor tegnap meghallottam a hírt a domogyedovói terrortámadásról, az első dolog, ami eszembe jutott, Anton Oreh, az Echo Moszkvi egyik újságírójának blogbejegyzése közvetlenül a december 11-i szkinhedlázadás után. Ezekben a szörnyű decemberi napokban Moszkvában és más oroszországi városokban embereket támadtak és öltek meg, csak azért, mert kaukázusi, közép-ázsiai származásúak, s több ezer „futballfanatikus” (azaz orosz náci) még a Kreml melletti Manyézs tért is megszállta egy időre.

Az orosz nacionalista robbanás, az orosz rasszista erőszak elharapózása észak-kaukázusi öngyilkos terroristák egész sorát nevelheti ki. „Válaszul bombákat kapunk majd”, írta Oreh decemberben látnoki módon. Sorait az alábbiakban idézzük:

 

„Biztos vagyok benne, hogy a hatalom szolidáris a nacionalistákkal.

Méghozzá minden szinten, kezdve futball hatalmasságaitól.

Fasiszta, rasszista, nacionalista akciók a futballbajnokság minden fordulójában előfordulnak. De még soha senkit nem büntettek meg ezért. Az Orosz Futballszövetség csak bírságokat szab ki a klubokra. A három legnépszerűbb klub – a Szpartak, a CSZKA, a Zenit – eddig összesen 9 millió rubelt bírságot fizetett ki huliganizmus miatt….

A hatalom lélekben támogatja a nacionalistákat.

Másként nem lenne lehetséges az értelmetlen november 4-i ünnep megrendezése, amikor az állam olyan szervezetek fellépését engedélyezi, melyeket be kellene tiltani és fel kellene oszlatni, vezetőiket pedig bíróság elé kellene állítani.

Minden kaukázusi vagy tadzsik meggyilkolását úgy értékelik, mint egyszerű bűntényt, még akkor is, ha egyszerre tizenöt ember támad a tadzsik portásra késekkel és tőrökkel.

Az egész világ látta, mi folyik a Manyézson, de senkit nem tartóztattak le. Hogy lehet ezt másképp értékelni, mint a hatalom nacionalistákkal való együttérzéseként?

És ez a hatalom a nép nagy többségének támogatását élvezi.

Mondják, el tudják képzelni, hogy Moszkvában szolidaritási akciók legyenek a kaukázusiak és más bevándorlók mellett? Olyan tüntetés, amire az emberek maguk mennek, és nem kötelező gyakorlatként. Nem lesz ilyen tüntetés! Azért, mert a bevándorlók problémája valódik probléma, ami mindenkit aggaszt.

De mi a gyökere ennek a problémának?

A Kaukázus az ország legszegényebb régiója. Az embereknek nincs munkájuk, nincs hatalom, banditák kormányoznak, félig-meddig bűnöző vezérek és vallási fundamentalisták. Az egyszerű emberek a munka reményében a nagyvárosokba utaznak, ahol rabmunkásként dolgoztatják őket, s ezért köztük a kriminális struktúrák is eredményesebben tudnak megjelenni.

Rajtuk kívül Moszkvába és más városokba jönnek a Kaukázus bűnöző királyai is, akik kihívóan és aljas módon viselkednek.

A nagy tömegben megjelenő, különböző kultúrájú, szokású emberek összecsapása már önmagában az elégedetlenség és a konfliktusok forrása.

De a hatalom mégsem tesz semmit.

Mert az etnikai bűnöző csoportok jól fizetnek a rendőrségnek. Az egyszerű bevándorlók pedig „adót” fizetnek ugyanazoknak a rendőröknek, a mindenféle hatóságoknak, ellenőröknek, a migrációs szolgálatnak. És kopejkákért dolgoznak, ami előnyös munkaadójuk számára.

Ugyanez vonatkozik a volt szovjet tagköztársaságokból érkező bevándorlókra is, őket szintén rabmunkában foglalkoztatják, és bevételi forrást jelentenek mindenkinek, akiknek akár csak egy kis hatalma is van.

Az elnök azt mondja, minden kontroll alatt van.

De ez nem így van. Úgy akarnak enyhíteni egy komoly betegséget, hogy leviszik a lázat.

Most mindenki a fanatikusok új megmozdulásaitól és a kaukázusiak ellenreakcióitól fél.

Mástól féljenek. A pogromokra és verésekre nem tüntetés lesz a válasz. Válaszul bombák lesznek majd a metróban. Az iszlám radikálisok csak ezt a napot várták. Most már százával tudnak toborozni öngyilkos merénylőjelölteket.

Akkor majd megértik, hogy a Manyézson történtek nem több, mint apró villongások.

Akkor majd meglátják, a hatalom miféle kontrollja alatt van minden.”

 

(Anton Oreh: V otvet mi polucsim bombi!, echo.msk.ru, 2010. 12. 13.)

Cimkék: Anton Oreh, Domogyedovo terror,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat