OROSZVILAG.HU


Csak blöff a Déli Áramlat? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-06-14 12:20:50  |  
Gyóni Gábor

Csak blöff a Déli Áramlat? 

A Nabucco kiiktatása az igazi cél? 

 Csak blöff a Déli Áramlat? 

 

 

James Kanter The New York Times-ban megjelent cikke szerint a tervezett, a Balkánon áthaladó, orosz gázt Európába exportáló Déli Áramlat gázvezeték valójában csak egy grandiózus blöff, amelynek igazi célja, hogy a konkurens projekteket, mindenekelőtt az Oroszországot megkerülő Nabuccót, megtorpedózza.

Bár a Déli Áramlat körül és mellett óriási kampány folyik, egyelőre még nem ismert a tervezett gázvezeték pontos útvonala és költsége sem. Orosz részről azonban legalább két haszna kétségkívül volt a Déli Áramlat körüli felhajtásnak: egyrészt elhitette, hogy a rivális Nabucco nem életképes vállalkozás.  Másrészt a Déli Áramlat „rémével” sikerült elbizonytalanítani az orosz gáz legfőbb tranzitországát, a stratégiai helyzetben fekvő Ukrajnát. 

Christian Egenhofer brüsszeli politikai elemző szerint a Déli Áramlat drága, kockázatos, és legfőképpen homályos projektnek tűnik, ám minél tovább tudja lebegtetni Moszkva a beruházás megvalósulásának lehetőségét, annál biztosabban győzködheti Európát arról, hogy az orosz gáznak nincs alternatívája.

Marcel Kramer, a Déli Áramlat AG igazgatótanácsának holland elnöke mindenestre cáfolta, hogy a Déli Áramlat csak egy trükk lenne, szerinte erről árulkodik az is, hogy európai cégek (mint a francia EDF, a német BASF) is érdekeltek a projekt megvalósulásában.

Persze a Nabucco helyzete sem rózsás, hiszen még mindig nem sikerült eldönteni, hogy tulajdonképpen ki is adja a gázt ebbe a csővezetékbe. A Nabucco megvalósítási ütemterve folyton csúszik, úgy tűnik, s Azerbajdzsán részvétele is kérdésessé vált.

Massimo Di Odoardo energiaügyi szakértő szerint sem a Déli Áramlatnak, sem a Nabuccónak nincs gazdasági indoka. Ha csak a gazdasági szempontokat nézzük, Oroszországnak és Európának is ésszerűbb lenne az ukrajnai, már meglévő tranzitkapacitás fejlesztése.

 

(James Kanter: European Natural Gas Pipelines Plagued by Uncertainties, nytimes.com)

 

Cimkék: Déli Áramlat, Nabucco
Országok: Ukrajna Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat