OROSZVILAG.HU


Moszkva képmutatása és Karabah

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-06-29 12:31:33  |  
Gyóni Gábor

Moszkva képmutatása és Karabah

Oroszország valójában a dél-kaukázusi befagyott konfliktusok fenntartásában érdekelt

 Moszkva képmutatása és Karabahű

 

Eugen Chausovsky az amerikai Stratforban megjelent cikkében – véleményünk szerint helyesen – arra mutat rá, csak képmutatás az, amit Moszkva tesz a karabahi rendezés címén, Oroszország érdeke ugyanis az, hogy minél tovább fennmaradjanak a „befagyott konfliktusok” a Dél-Kaukázusban.

Néhány napja látványos kudarccal ért véget a kazányi azerbajdzsán-örmény csúcstalálkozó, minek a végén a Kreml is csalódottságának adott hangot. Egyesek az orosz diplomácia kudarcáról kezdtek beszélni, holott ennek éppen ellenkezője igaz: a kazányi fiaskó a Kreml sikereként értékelhető.

 

Ismét ropognak a fegyverek a Dél-Kaukázusban. Az azerbajdzsán-örmény tárgyalások újabb kudarca után ismét fegyveres összetűzésekre került sor Karabahban. A főszereplők látszólag az azerbajdzsánok és az örmények, valójában azonban a Kreml.

Oroszország célja a posztszovjet térségben saját érdekei érvényesítése, blokkolva a nyugati szándékokat. A Nyugat különös érdeklődést mutat az Azerbajdzsánból, Örményországból, Grúziából álló Dél-Kaukázus iránt. A legfontosabb ország Azerbajdzsán: a legnagyobb népességgel rendelkezik; Oroszországgal és Iránnal is határos; és ami a legfontosabb, hatalmas olaj- és gáztartalékok felett rendelkezik. Baku potenciálisan veszélyeztetheti Oroszország Európa felé irányuló energetikai terveit. Oroszország politikai szövetségese a régióban Örményország, melyet Moszkva politikailag, gazdaságilag, katonailag is támogat.

Addig, amíg fennáll a karabahi konfliktus, Azerbajdzsán nem tud közvetlen összeköttetést teremteni a Nyugattal, a tervezett, Oroszországot megkerülő déli folyosót nem lehet megnyitni. Azerbajdzsán hiába költ óriási összegeket katonai programjára, amíg fennáll az orosz katonai jelenlét Örményországban, Baku aligha kockáztat meg egy katonai kalandot Jereván ellen. Abháziában és Dél-Oszétiában szintén jelen vannak az oroszok, a Dél-Kaukázus és Karabah ügyében tehát egyelőre Oroszország szándékainak megfelelően alakul minden.  

 

 

(Eugen Chausovsky: Dispatch: Russia’s Control of the Nagorno-Karabakh Issue, stratfor.com)

 

Cimkék: Oroszország, Azerbajdzsán, Örményország, Karabah, Hegyi-Karabah
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat