OROSZVILAG.HU


A román sajtó Basescu kijelentéséről 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-07-02 09:59:03  |  
Oroszvilag.hu

A román sajtó Basescu kijelentéséről 

"Hitler, amicul nostru"

 A román sajtó Basescu kijelentéséről 

 

A román sajtóban folytatódik a diskurzus Traian Basescu elnök kijelentéséről, miszerint 1941-ben Ion Antonescu helyében ő is megtámadta volna a Szovjetuniót.

A Hotnews szerint Bukarestnek el kell fogadnia az 1947-es Párizsi békeszerződések pontjait (eszerint Románia agresszornak minősül), különben a magyarok is joggal hánytorgathatnák fel Trianont. Románia nem mentheti fel magát, hogy egy olyan bűnözővel működött együtt, mint Hitler, nem mondhatja azt, hogy nem volt választása. A román hadsereg is részt vett a népirtásokban szovjet területen, olyannyira, hogy a románok által végrehajtott pogromok brutalitása még a németeket is megdöbbentette.

Az Adevarul (Ovidiu Nahoi) „Hitler a barátunk” címmel közölt írást. A lap szerint Európában, s nemcsak az EU-ban, de annak határain kívül is elképzelhetetlen, hogy egy politikus kijelentse, együtt menetelt volna Hitlerrel. Basescu szavai lehet, hogy hoznak a konyhára néhány szavazatot a nosztalgiázó nemzeti-kommunisták és a szélsőjobboldaliak táborából, ám megütközést keltenek Berlinben, Moszkvában és másutt.

Vajon hogyan lehet kijelenteni a 21. században, tudván tudva, hogy mi történt a második világháborúban, ismerve a román hadsereg pusztulását a Donnál, a nemzetiszocialista bűntetteket, hogy ismét ebbe az őrületbe vezetnénk az országot?

 

(adevarul.ro, regnum.ru)

 

Cimkék:
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat