OROSZVILAG.HU


Feldarabolnák Oroszországot 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-08-01 12:51:12  |  
Gyóni Gábor

Feldarabolnák Oroszországot 

Lengyel-román határról álmodik a román sajtó

 Feldarabolnák Oroszországot 

 

Miközben Románia meglehetősen mély szociális és gazdasági válság elszenvedője, a román sajtóban meglehetősen harcias, oroszellenes hangvételű írások jelennek meg, s nemcsak Moldova okán: egyes román publicisták már Oroszország szétdarabolásáról álmodoznak.

 

 

 

Az újabb orosz-román konfiktus oka, hogy Dmitrij Rogozin orosz nacionalista politikus Anders Breivik norvég tömeggyilkoshoz hasonlította Traian Basescu román elnököt, amiért az kijelentette, Ion Antonescu helyében ő is megtámadta volna a Szovjetuniót 1941. június 22-én. Az egyébként orosz nacionalista Rogozin szerint Basescu kijelentése arról tanúskodik, hogy néhány európai országban még most is vannak olyan vezetők, akik nyíltan hirdetik a náci eszméket.

A Zina Veche román lap szerint Moszkvát egyáltalán nem izgatják a norvégiai áldozatok, mint ahogy nem izgatta azon tízmilliók sorsa sem, akiket ő maga gyilkolt le. A lap szerint az orosz politika eszközeit tekintve a Mongol Birodalom örököse, az Oroszországi Föderáció pedig egy mesterséges állam, amelynek hamarosan ütni fog az órája. „Néhány évtited múlva az ezen szörnyeteg által törvényellenesen megszállt területek nagyobb része elnyeri függetlenségét. A legnagyobb része természetes módon egyesülni fog Kínával. Románia visszanyeri egykori területeit és ismét Szlovákiával, valamint Lengyelországgal lesz határos. Ukrajna pedig, ha egyáltalán lesz ilyen, délről a Krím független tatár államával lesz határos (a Krím esetleg Törökrszágé lesz). De addig is, Európa kénytelen eltűrni a Jura-korszakból itt maradt diktátor, Vlagyimir Putyin és a KGB-s dinoszauruszok önhittségét.”

Az Adevarul tekintélyes román lap interjút közölt Alexandru Moşanu történésszel, aki a moldovai parlament elnöke volt 1990 és 1993 között. Moşanu szerint nem kétséges, hogy a moldovaiak románok, csak az orosz imperializmus kérdőjelezte meg a moldovaiak románságát. 1812-től, amikor Oroszország bekelebelezte Kelet-Moldovát, románellenes célzattal megkezdték a lakosság „moldovaizálását”. Az oroszok meg akarták törni a Pruttól keletre élő románok román identitását, a román nemzeti megnyilvánulásokat elfojtották. Moşanu szerint a „román nemzettudat legfontosabb képviselőit fizikailag kiirtották”, a többieket száműzetésbe küldték, de ennek ellenére nem lehet vita tárgya a moldovaiak románsága. 

 

(regnum.ru) 

 

 

Cimkék: Alexandru Mosanu, Adevarul
Országok: Ukrajna Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat