OROSZVILAG.HU


Török-azerbajdzsán konföderáció? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-08-25 12:45:40  |  
Oroszvilag.hu

Török-azerbajdzsán konföderáció? 

Ellensúly lehet Moszkvával és Teheránnal szemben 

 Török-azerbajdzsán konföderáció? 

Hikmet Hadzsizade és Vafa Guluzade azerbajdzsán politológusok szerint ma Azerbajdzsánra a legnagyobb veszélyt Irán és Oroszország jelenti, ennek ellensúlyozására pedig Bakunak mindenekelőtt Törökországra kell támaszkodnia, akár úgy is, hogy egy török-azerbajdzsáni konföderációt hoznak létre.

Az azeri politológusok az Azadlig lapnak adott interjúban elmondták, a karabahi konfliktus rendezésének kulcsa Oroszország kezében van, Dmitrij Medvegyev orosz és Ilham Alijev azerbajdzsán elnök nemrég Szocsiban folytatott tárgyalásai viszont csalódással töltötték el az azerbajdzsáni közvéleményt. Hadzsizade szerint Medvegyev, amikor azt mondta az Alijevvel folytatott tárgyalásokról, „Nyíltan beszéltünk”, burkolt módon figyelmezette Bakut: egy karabahi katonai kalandot Moszkva a 2008-as grúziai akcióhoz hasonló módon torol meg. Márpedig – mondja a politológus - Oroszországnak megvannak az eszközei arra, hogy megsemmisítse Azerbajdzsánt.

Irán és Azerbajdzsán konfliktusokkal terhes viszonyát Guluzade vázolta a lapnak. Szerinte Irán célja az, hogy iszlám államot alakítson ki a világi Azerbajdzsánból. Ennek következménye, hogy Azerbajdzsánban egyre népszerűbbé válnak a muszlim vallási szokások, aktivizálódtak a muszlim szélsőségesek, és nemrég az iráni vezérkari főnök nyíltan megfenyegette Azerbajdzsánt.

A kiút a helyzetből egy török-azerbajdzsáni konföderáció megalakítása lenne, amely kellő figyelmezető erővel bírna Teherán számára.

Alekszej Malasenko, a moszkvai Carnegie Központ elemzője szerint a török-azerbajdzsáni konföderáció ötlete kivitelezhetetlen nemcsak a közeli, de a távoli jövőben is. Az ötlettel azt demonstrálná a sértődött Baku Moszkva felé, hogy Oroszországon kívül másra is lehet támaszkodni. Másfelől az iráni veszély valóban reális: amíg Iránban teokratikus állam van, a világi Azerbajdzsánnak megvan az oka a félelemre.

 

(ismertette a Nyezaviszimaja Gazeta) 

Cimkék: Törökország, Azerbajdzsán
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat