OROSZVILAG.HU


Az Európa-Titanic katasztrófája

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-11-08 11:56:11  |  
Gyóni Gábor

Az Európa-Titanic katasztrófája

Az eurózóna összeomlása után a határokat is átrajzolják majd...

Az Európa-Titanic katasztrófája

Jed Babbin, aki az idősebb George Bush adminisztrációjának Védelmi Minisztériumában magas beosztást töltött be, úgy véli, a mai Európa a tragikus sorsú, egykor elsüllyeszthetetlennek gondolt Titanicra hasonlít, a kontinens pedig sok tekintetben olyan helyzetben van, mint 1912-ben, a Titanic katasztrófájakor volt.
A kérdés már csak az, hogy a várható összeomlás után ki fog tudni a zavarosban halászni? – erről írt Babbin az American Spectatorban.
 
 
Nem a pesszimizmus vezérli azt, aki úgy gondolja, Európában ismét a régi törésvonalak kezdenek felszínre kerülni. A G20-ak semmi eredményt nem hozó Cannes-i csúcstalálkozója után nyilvánvaló vált a gazdasági összeomlás.
Mi, konzervatívok – írja Babbin – helytelenül vontunk párhuzamot az iszlám terrorizmus elleni küzdelem és 1938 között. A mai Európa nem 1938-at idézi, hanem az 1912-es évet. Az eurózóna országainak nemzetei egyre inkább a Titanic 4. osztályán nyomorgó utasokra emlékeztetnek. A különbség annyi, hogy a Titanic áldozatai ártatlanok voltak, míg az eurózóna túlélői saját magukat tehetik majd felelőssé a katasztrófáért.
Németországot egyelőre még nem érte el a járvány, ám a kancellár nem tudja az örökkévalóságig elhúzni a hullámok összecsapását. Németország az elmúlt napokban Cannes-ra figyelt, ahol Sarkozy és Merkel végül kikényszerítették Papandreu görög kormányfőtől a népszavazás visszavonását. A Görögország számára kiutalt EU és IMF hitelrészlelet visszatartották, amit Papandreu kormánya sem élt túl.
Görögországot és Olaszországot még fenn lehet tartani a víz felszínén néhány hónapig, esetleg pár évig, a bankóprés beindításával, de az eurót ez valószínűleg már nem menti meg.
Úgy fog történni minden, ahogy a Titanic elsüllyedésekor. A tragédia kezdetben csak szépen lassan válik nyilvánvalóvá, csak egy kis rázkódás lesz érezhető, de a baj aztán gyorsuló ütemben terjed és pánikszerű katasztrófába torkollik.
Az eurózóna először csak Görögországtól lesz kénytelen megválni, aztán soron következik majd Olaszország, Spanyolország, Portugália, egyre gyorsuló tempóban. Európában szociális tiltakozások kezdődnek, melyek, meglehet, évtizedekig tartanak majd. A szegénység miatt az európaiak fellázadnak majd kormányaik ellen, később esetleg rátámadnak szomszédaikra – ebből a zűrzavarból olyanok jöhetnek ki győztesen, mint Oroszország, amely visszaállíthatja korábbi hegemóniáját.
Amikor az euró összeomlik, Európa határait is átrajzolják majd – véli Babbin. De vajon ki lesz a térképész?
Itt már a varázsgömb is elhomályosodik. Az a nemzet lehet Európa ura, amely megfelelő gazdasági és katonai erővel rendelkezik... A keleti hódító, azaz Oroszország ölébe könnyű zsákmányként hullhat Európa, igaz, ehhez Amerikának is lesz majd egy-két szava, „ha akkor még létezni fogunk.” De egyelőre: „nincsen recept Európa megmentésére.”
 
 
(Jed Babbin: Sinking of Euro-Titanic, spectator.org)
 
Cimkék: Európa, Eurózóna, Oroszország, 2012, összeomlás, háború
Országok: Észtország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat