OROSZVILAG.HU


A Kreml már Közép-Európára figyel? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-11-18 12:54:58  |  
Gyóni Gábor

A Kreml már Közép-Európára figyel? 

Német-orosz tengely az orosz expanzió hátterében? 

 A Kreml már Közép-Európára figyel? 

 

Jeremiah Jacques szerint a mostani európai válság árnyékában Oroszország céltudatos expanzív politikát hajt végre Közép-Európában, melynek hátterében egy német-orosz „tengely” megléte sejthető.

 

Oroszország a Szovjetunió széthullása óta nem látott mértékben aktivizálja európai tevékenységét. Európa válságba zuhanása jó alkalmat jelent Oroszország számára, hogy saját pozícióit erősítse a kontinensen. S Moszkva már nemcsak az Eurázsiai Unióra szegezi tekintetét, hanem a kelet-európai félperifériára is.

Jacques szerint Oroszország négy lépésből álló stratégiát dolgozott ki Kelet-Európa visszaszerzésére:

1) A Kreml igyekszik Oroszországot a politikai és pénzügyi stabilitás szigetének ábrázolni a válságsújtotta Európához viszonyítva.

2) Európai cégeket hív meg Oroszországba, érdekeltté téve őket az együttműködésben.

3) Oroszország segítséget ajánl Európának a válságból való kilábaláshoz. Oroszország hivatalosan 580 milliárd dollárnyi valutatartalékkal rendelkezik, ám a Stratfor információi szerint további, 600 milliárd dollárnyi készletet „rejteget”. Ilyen kolosszális tartalékok mellett Oroszországnak nagy pénzügyi manőverezésre van lehetősége.

4) Oroszország részvényfelvásárlásba kezdett Közép-Európában, Lengyelországban, Csehországban, Olaszországban, és a koldusbotra jutó Görögországban is. Az oroszok különösen a bankokban, energetikai vállalatokban igyekeznek befolyást szerezni, kikötőket, repülőtereket vásárolnak. Nem elsősorban az anyagi haszon érdekli őket, hanem a stratégiai befolyásszerzés lehetősége.

Ezek mellett Moszkva különös hangsúlyt helyez arra, hogy Németországgal közösen hozzon létre energetikai cégeket, s elmélyítse a német-orosz együttműködést.

Amikor majd véget ér a válság, és feleszmélnek az európaiak, akkor fogják csak tudni értékelni a mostani orosz expanzió jelentőségét – véli Jacques.

A német-orosz tengely kialakulása jelenleg az egyik legfontosabb világpolitikai történés. A kelet-európaiak tudják, mit jelent ez – írja Jacques – s éppen ezért igyekeznek új életet lehelni az olyan regionális együttműködésekbe, mint a Visegrádi országok társulása, de a világ eddig nem értékelte kellőképpen a német-orosz kooperáció jelentőségét.

 

 

(Jeremiah Jacques: Russia Rises, Europa Responds, thetrumpet.com, 2011. 11. 17.) 

 

 

Cimkék: Oroszország, Európa, válság, Közép-Európa, német-orosz paktum
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat