OROSZVILAG.HU


Háború a NATO ellen

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-11-22 11:39:42  |  
Gyóni Gábor

Háború a NATO ellen

Moszkvának érdekében állt a 2008-as háború kirobbanása? 

 Háború a NATO ellen

Mint arról beszámoltunk, tegnap Dmitrij Medvegyev orosz elnök Vlagyikavkazban a Déli Katonai Körzet tisztjei előtt azt mondta, a 2008-as grúz-orosz háborúnak köszönhető a NATO terjeszkedésének megállítása. „Ha 2008-ben megremegtünk volna, most más lenne a geopolitikai helyzet és egy egész sor ország, amelyeket mesterségesen be akartak tolni az Északatlanti Szövetségbe, most minden valószínűség szerint ott lenne.” – mondta az orosz elnök. Ezek után joggal vetődik fel a kérdés, akkor kinek is állt érdekében a 2008-as háború kirobbantása?

Erről a kérdésről értekezett Anton Oreh az Echo Moszkvin.

 

„Dmitrij Anatoljevics váratlan kitárulkozása után a Grúzia elleni háborút illetően nagyon szeretnék neki néhány pontosító kérdést föltenni, mert ez valóban fontos” – írja Oreh.

„Ha szó szerint vesszük a jelenlegi elnök szavait, az azt jelenti, hogy mi kezdtük a háborút a grúzok ellen, azért, hogy meggátoljuk belépésüket a NATO-ba. […] Tehát az a helyzet, hogy nem volt valódi ok a háborúra, és csak mi provokáltuk ki azt?” – teszi fel a kérdést az újságíró.

Hát ez nagyon érdekes lenne, mert arról tanúskodik, hogy az orosz vezetés kész akár háborút is indítani céljai elérése érdekében.

Még érdekesebb, ha azt vesszük, hogy ez a háború tehát végső soron a NATO ellen zajlott.

Ez azt jelenti, hogy a hidegháború még nem ért véget, és minden szó a partnerségről csak pusztába kiáltott szó?

És különben is, miért baj az, ha a NATO terjeszkedik? Az EU is terjeszkedett, na és, mire jutott vele? „A NATO-val ugyanez a helyzet: minél inkább terjeszkedik, annál több kenyérpusztító kerül a soraiba” és annál bénább és cselekvésképtelenebb lesz.

Hát nem ez lenne az orosz érdek? – kérdezi jegyzetében Anton Oreh.

 

 

(Anton Oreh: Vojna protyin NATO, echo.msk.ru, 2011. 11. 23.) 

Cimkék: grúz-orosz háború, 2008, ötnapos háború, Anton Oreh
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat