OROSZVILAG.HU


Minek a többpárti parlament? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-01-17 13:03:11  |  
Oroszvilag.hu

Minek a többpárti parlament? 

Hogy konzerválja az egypártrendszert?

 Minek a többpárti parlament? 

 

Kazahsztánban a választások eredményeképpen egypárti helyett hárompárti parlament létesül majd. A Nazarbajev elnököt támogató Nur Otan mellett a „zsebben lévő” és „demokratikus” , a vállalkozói és menedzser réteget képviselő (tehát a jelenlegi hatalmi gyakorlatnak teljességgel megfelelő) Ak Zsol párt és a „népi kommunisták” is tagjai lesznek a törvényhozásnak. Nazarbajev univerzuma két új mesterséges holdat kap, de a rendszer a lényegét tekintve változatlan maradt.

A reális ellenzéknek esélyt sem adtak: a Nemzeti Szociáldemokrata Párt két emblematikus alakját (Bulat Abilovot és Gulzsan Jergalijevát) a választások előtt néhány nappal lehúzták a listáról. Az „igazi” kommunisták (a Kazah SZSZK utódpártja) tevékenységét három hónappal a választás előtt betiltották. A Nazarbajev-rezsim kérlelhetetlen kritikusaiból álló Néppárt pedig hasztalan törekszik arra, hogy hivatalosan is regisztrálják.

Nurszultan Nazarbajev – ez a „brezsnyevi idők tipikus szovjet vezetője” - lényegében likvidálta a valódi ellenzéket, a független sajtót, ignorálja az emberi jogokat, és szemet hunyt a zsanaozeni vérengzés fölött.

A rendkívüli parlamenti választásokra azért volt szükség, Jermuhamet Jertyszbajev elnöki főtanácsadó szerint, hogy bebiztosítsák a hatalmi párt Nur Otan pozícióit, addig, amíg blokkolni lehet a valódi ellenzéket, amíg még nem kezdődött meg a krízis második hulláma, s amíg a muszlim szélsőségesség problémája nem válik általánossá. Vagyis a választások célja eleve a fennálló hatalmi rendszer megerősítése volt. Azé a rendszeré, amely Asztanából olyan nagyszerűnek látszik. A probléma csak abban van, hogy az új főváros, Asztana lényegében izolálva van Kazahsztántól, és a főváros toronyházaiból nem látni a kazah vidékek problémáit.

A kazahsztáni elit visszaért oda, ahonnan származik: az autoriter és a konkurenciát nem tűrő későszovjet valóságba.

Nazarbajev csak úgy lehet sikeres, hogy betiltatja politikai ellenfeleit, és minél több százalékaránnyal nyeri meg a szavazásokat, annál kevesebb esélye marad a reális modernizációra. Egyre nagyobb a szakadék a politikai elit és a nép között, s ha eljön egy új Zsanaozen, a „zsebpártok” nem mentik meg a politikai rendszert.

 

(Danyiil Kiszlov: Zacsem Nazarbajevu mnogopartzyijnij parlament, slon.ru)

 

Cimkék: Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán, választás 2012
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat