OROSZVILAG.HU


Mindenki fegyverkezik - kivéve Európát 

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-02-26 13:13:58  |  
Gyóni Gábor

Mindenki fegyverkezik - kivéve Európát 

Az eljelentéktelenedés vár kontinensünkre? 

 Mindenki fegyverkezik - kivéve Európát 

Alain Frachon a francia Le Monde-ban megjelent írásában arról értekezik, miközben a világ legtöbb állama ádáz fegyverkezésbe kezdett, a békés Európa továbbra is „alszik”. Oroszország, Kína hatalmas fegyverkezési programokba kezd, az Egyesült Államok figyelmét inkább a Csendes-óceán vidékére koncentrálja, miközben Európából kivonul. Az öreg kontinens pacifizmusa ahhoz vezet, hogy Európa eljelentéktelenedik a globális világpolitikai játszmákban.

 

 

Oroszország hatalmas tempóban fegyverkezik, Kína 2015-ig megduplázhatja katonai kiadásait. Az USA továbbra is a világ vezető katonai hatalma akar maradni. Csak egyetlen kontinens folytatja a békepolitikát, mintha tényleg hinne abban, hogy a háború a jövőben nem lehetséges: Európa – írja Frachon.

Vlagyimir Putyin az elnökválasztási kampányban megjelent cikkében a hidegháború óta nem látott orosz fegyverkezési programot helyezett kilátásba. Putyin egyik célja az orosz hadsereg teljes modernizációja. És a legfőbb ellenség Moszkva számára a Nyugat. Az amerikaiak rakétavédelmi rendszert telepítenének Kelet-Európába, amit az oroszok ellenséges lépésként értékelnek, válaszlépésekkel fenyegetve.

Putyin programja szerint a következő tíz évben Oroszország 772 milliárd dollárt költene hadseregére: 400 új interkontinentális rakétát, 2300 páncélozott harci járművet, 600 repülőgépet, 8 atomtengeralattjárót, 50 hadihajót igyekeznek csatarendbe állítani. 2022-re az orosz állami kiadások 5-6 %-ra megy majd védemi kiadásokra.

A kínai katonai program szintén imponáló: 2015-ben 238 milliárd dollárt költenének katonai célokra (ez 2012-ben csak 120 milliárd dollár lesz). Kína első számú potenciális ellenfele megintcsak az USA. Peking elsőszámú célja 1800 kilométeres tengeri határának védelme, ez ugyanakkor a későbbiekben az USA kiszorításához vezethet a nyugati Csendes-óceán vidékéről.

Az USA katonai költségvetése továbbra is felülmúlhatatlan: 2011-ben ez 700 milliárd dollár körül volt, tehát csak kicsit kevesebb annál, amit Putyin hosszútávú programja keretében az orosz hadsereg modernizálására fordítana. Obama célja, hogy kivonja a forró pontokról (Irak, Afganisztán) az amerikai hadsereget, és racionalizálja a katonai kiadásokat, ezzel biztosítva a globális amerikai katonai dominanciát e század közepéig. Az USA a Csendes-óceán vidékére csoportosítja erőit, ami megint Európa védelmi erejét gyengíti. Európában nemsokára csak 30 ezer amerikai katona marad.

Európa rendületlenül folytatja a „békepolitikát”, miközben az amerikaiak kivonulnak a földrészről, Oroszország fegyverkezik, a Mediterráneum lángokban áll. Kivételt képez Nagy-Britannia és Franciaország, melyek erősítik haderejüket, a többi európai állam passzivitása azonban mintha azt jelentené, Európa kivonul a globális politikából.

 

 

(Alain Frachon: Tout le monde réarme, sauf les Européens, lemonde.fr, orosz fordítása: inosmi.ru)

Cimkék: fegyverkezés, Európa, Oroszország, USA
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat