OROSZVILAG.HU


Putyin megvédené Oroszországot a néptől

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-04-12 12:01:14  |  
Oroszvilag.hu

Putyin megvédené Oroszországot a néptől

Csakugyan szükség van "szűrőkre"? 

 Putyin megvédené Oroszországot a néptől

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök 2012. április 11-én a Duma előtt tartott felszólalásában azt mondta, támogatja azt az elképzelést, miszerint a jövőben a kormányzók választását egy „elnöki szűrő” előzze meg.

Hogy milyen pontosan a „szűrő”, azt még maga Putyin sem tudja – írja Anton Oreh – de „szűrő” mindenképpen lesz. A miniszterelnök szerint erre azért van szükség, hogy meggátolják a nacionalisták és a bűnözők behatolását a hatalomba.

Csakhogy „szűrőre” semmi szükség Oreh szerint, hiszen a demokratikus választás maga a szűrő. Ha pedig a hatalom maga akar felülről szűrőket beépítené, hogy ezzel manipulálja a polgárok akaratát, az a néppel szemben megnyilvánuló bizalmatlanság. A hatalom azt hiszi, az emberek agyatlan birkák, és megpróbálja „megvédeni” őket saját maguktól, szűrőket beépítve.

Tehát Putyin lényegében azt mondja, hogy a hatalom okosabb a népnél, és sokkal jobban tudja, hogy a népnek mire van szüksége, mint maga a nép.

Valójában a szűrők már megvannak: ha valaki azt hirdeti, hogy egyik nép magasabb rendű, vagy alacsonyabb rendű a másiknál, ha más fajúak ellen lép fel, ha a vallási és szociális gyűlölködés magjait veti el – akkor erre ott van a büntetőtörvénykönyv. Ha valaki áthágja a törvényt, a börtönben a helye, nem a kormányzói székben.

Felvetődik a kérdés: vajon hogyan lehetséges a hatalom szerint, hogy banditák indulnak a választásokon, ahelyett, hogy a büntetőtelepen ásnák a csatornát, vágnák az erdőt?

És amikor a képviselők külföldön üdülnek és okoznak botrányt az állam pénzén, az nem bűntett? Amikor az asztrahányi polgármester nyílt csalással nyeri meg a választásokat, az nem bűntett?

 

(Anton Oreh: Putyin predlagajet zascsitu ot duraka, to jeszty ot naroda, echo.msk.ru, 2012. 04. 12., government.ru)

 

Cimkék: Putyin, kormányzóválasztás, Anton Oreh
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat