OROSZVILAG.HU


Horowitz - Zizek vita Assange-nál

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-04-25 11:53:09  |  
Oroszvilag.hu

Horowitz - Zizek vita Assange-nál

Sztálin-kép a falon

Horowitz - Zizek vita Assange-nál

Julian Assange, a Wikileaks alapítója, aki jelenleg a Russia Today csatornán vezet műsort „The World Tomorrow” címmel, Slavoj Zizek szlovén filozófussal (aki korábban antikommunista volt, de ma már kommunistának tartja magát), és David Horowitz amerikai neokonzervatív író-politikussal (aki korábban viszont radikális baloldali nézeteiről volt ismert, míg ma elkötelezett jobboldali) készített interjút.
Bár nézeteik meglehetősen eltérőek, mindkét személyben közös, mint Assange megjegyezte, hogy Sztálin portréja függ a falukon. Assange kérdésére válaszolva, mit jelent konzervatívnak lenni, és miért van Sztálin képe a falán, Horowitz azt mondta, a Sztálin-kép nála Sztálin halálát ábrázolja, és ő azért konzervatív, mert a baloldali idealistáknak fogalmuk sincs az emberi természetről. Ezért problémáik vannak, amikor hatalomra kerülnek, mivel a programjuk nem tetszik az embereknek, ezért elkezdik agyonlőni és büntetőtáborokba zárni a polgárokat.
Zizek szerint Sztálinra azért van szükség, hogy emlékeztessen a politikai kísérletek rossz tapasztalataira.
Horowitz és Zizek között vita bontakozott ki az izraeli helyzetről (amit itt nem szükséges ismertetni, mindenesetre Zizek bírálta Izraelt, Horowitz szerint viszont Zizek ezen irányú nézetei közel áll a nácizmushoz).
Horowitz szerint Obama „valódi kommunista”, a Bush-adminisztráció egyik legnagyobb hibája pedig az volt, hogy megegyezést keresett Putyinnal, hiszen Oroszországban, Horowitz szerint „megsemmisítik az ellenzéket”.
Zizek szerint George W. Bush elnökségének a legnagyobb katasztrófája Amerikára nézve az, hogy az USA szép lassan elveszti szuperhatalmi szerepét, és egy többvektorú világrend van kialakulóban.
Ami Európát illeti, Zizek szerint az „európai álom” a gondoskodó államról, ami meg is valósult 1945 után a kontinensen, jobb, mint az „amerikai álom”. Horowitz szerint viszont Európa ma csak egy „szabadtéri néprajzi múzeum, skanzen”, egy hely, ahová csak azért mennek, mert látványosságok vannak. Európának viszont nincsen semmilyen befolyása, és a kontinens Horowitz szerint éppen a gondoskodó állam miatt került lépéshátrányba.
Cimkék: Julian Assange, Slavoj Zizek, David Horowitz, Russia Today
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat