OROSZVILAG.HU


A Nabucco-csőd következményei

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-05-22 12:32:40  |  
Gyóni Gábor

A Nabucco-csőd következményei

Berlin vesztes, Baku és London győztes

 A Nabucco-csőd következményei

 

A tervezett Nabucco gázvezeték várható csődje – meg nem valósulása – geopolitikai szempontból Németország számára jár a legnagyobb veszteséggel – olvasható az orosz Globalizációt és szociális mozgalmakat kutató intézet tanulmányában. Előnyös lenne viszont Nagy-Britannia és Azerbajdzsán számára, hiszen így a SEEP (South-East Europe Pipeline) gázvezeték valósulhat meg a brit BP közreműködésével, valamint a transzanatóliai gázvezeték (TANAP), amely Azerbajdzsán súlyát növeli a Fekete-tenger térségében.

Mivel a dél-európai gazdasági válság elnyúlni látszik, ezért ezen régió gázfelhasználása nem fog növekedni. A versengő gázvezeték-projektek közül azoknak van esélye megvalósulni, melyek olcsóbbak.

A német érdekeltségű Nabucco bukása német befolyásvesztéshez fog vezetni a Dél-Kaukázusban és Kelet-Európában, az azerbajdzsáni Sah-Deniz gázmező kitermelésében résztvevő, 25 %-os részesedéssel bíró BP – és közvetve London -  befolyása viszont nőni fog.

A Nabuccóban résztvevő magyar Mol, német RWE, de a Török Energetikai Bizottság elnöke, Necdet Pamir is kijelentette, hogy a Nabucco-projekt nem váltotta be a hozzá fűzött elvárásokat, helyette a TANAP megvalósítását szorgalmazza, melyben viszont az azerbajdzsán SOCAR-nak lesz 80 %-os részesedése. A TANAP-ban, Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnök nemrég tett kijelentése szerint Kijev is részt venne, ami tovább növeli a transzanatóliai megvalósulásának esélyét.

 

 

 

Cimkék: Nabucco, SEEP, TANAP, Azerbajdzsán, BP
Országok: Ukrajna Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat