OROSZVILAG.HU


Berlin-Moszkva tengely

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-06-02 23:42:40  |  
Kecskeméti Gábor

Berlin-Moszkva tengely

Merkel-Putyin találkozó Szíria és az euróválság árnyékában

Berlin-Moszkva tengelyBerlin-Moszkva tengely

Jóllehet Szíria kérdése mindig is vita marad Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, ám ennek ellenére mindkét fél igyekezett erősíteni a Berlin-Moszkva tengelyt és annak imázsát.

Újraválasztása után néhány héttel Putyin útja a német fővárosba vezetett, ahol a német kancellár fogadta.
Talán komoly jelzés, hogy Belarusz után Németország a második állam, ahová az orosz elnök beiktatása után hivatalosan ellátogatott. A megbeszélések középpontjában a gazdasági együttműködés, s természetesen az energiaellátás biztonsága állt. Putyin kijelentette, hogy Németország hosszú évek óta Oroszország konstruktív partnere, s személyes viszonya Merkelhez „produktív, nyílt és baráti”. Ellentétben az új francia elnökkel, François Hollande-dal, Putyint Merkel baráti puszival várta a kancellári hivatalban.

Az orosz belpolitikai kérdések részeként a kancellár sürgette Putyint, hogy támogassa hazájában a demokratikus mozgalmat: „Mindannyiunk érdeke, hogy a demokratikus sokszínűség Oroszországban tovább fejlődjön.” – tette hozzá Merkel, aki szerint ez csupán egy erős civil társadalom megléte esetén lehetséges. (Eközben a kancellári hivatal előtt néhány tucat tüntető protestált, akik szíriai zászlókat és „Putyin nem legitim” feliratú transzparenseket emeltek a magasba.)

Merkel hangsúlyozta, hogy Szíria kérdésében messze nem képviselnek azonos álláspontot, s egyelőre csak annyiban sikerült megállapodniuk, hogy a közel-keleti országban rettenetes állapotok uralkodnak, ezért mindenkinek dolgoznia kell azon, hogy megakadályozzanak egy esetleges polgárháborút, így Putyin mellett a kancellárasszony is a politikai megoldás híve. Putyin a kérdésről annyit mondott, hogy a világnak türelemmel kell lennie, s támogatni kell Kofi Annan ENSZ különmegbízott béketervét. Ezen felül a két politikus egyetértett abban, hogy az erőszak eszkalálódását minden eszközzel meg kell akadályozni.

Putyin határozottan visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint Moszkva továbbra is fegyvereket szállít Szíriába, hogy azzal a fennálló rezsimet támogassa. Azt állította, hogy Oroszország nem szállít olyan fegyvereket az arab országba, melyeket egy polgárháború során be lehetne vetni. S ha még a sok éve fennálló és barátságos viszonyt tekintjük is Damaszkusz és Moszkva között, Oroszország akkor sem támogatja egyik felet sem – zárta le az orosz elnök a kérdést.

Párizsba történt továbbutazása előtt Putyin támogatásáról biztosította az euró övezeti országok közös államkötvény kibocsátásának tervét, melyet Merkel ugyan elutasított, de az új francia elnök támogatott. A régi-új elnök felhívta ugyanakkor a figyelmet számos megoldatlan kérdésre, s kijelentette: országa számára is fontos az euró övezet stabilitása, hiszen az orosz valutatartalékok 40 százaléka euróban van. Ennek többsége német államkötvény, mely ugyan nem túlzottan jövedelmező, de legalább biztonságos.

A tárgyalások végén bejelentették, hogy a következő német-orosz kormányközi tárgyalás októberben, az oroszországi Kazany városában kerül megrendezésre.

(aktuell.ru, The Moscow Times)

Cimkék: merkel, putyin, berlin, szíria, euró, válság, annan, ensz, fegyver, párizs, hollande,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat