OROSZVILAG.HU


Futball és politika

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-06-18 17:52:11  |  
Oroszvilag.hu

Futball és politika

Politikai erők használják fel a futballhuligánokat? 

 Futball és politika

 

A futball Eb-nek politikai következményei is lesznek – írja a Nyezaviszimaja Gazeta szerkesztőségi cikke. A június 12-i varsói lengyel-orosz összecsapás tönkretette az elmúlt évek politikai közeledését a két ország között.

Lengyelországban és Oroszországban is a futballhuligánok ügye túlmutat a sporton, és politikai kérdés.

Az Orosz Labdarúgó Szövetség eddig nem lépett fel a megfelelő keménységgel a huligánok ellen, és a hatalom is baráti jelzéseket küldött a nehezen kezelhető fanatikusok felé (Putyin tavaly decemberi sörözése ultrákkal).

Lengyelországban, noha Donald Tusk miniszterelnök hadat üzent a lengyel futballhuligánoknak, az ellenzéki radikális jobboldali „Jog és Igazságosság” (Jaroslaw Kaczynksi pártja) meghitt kapcsolatokat ápol a lengyel ultrákkal. Nemcsak futballhuligánok, hanem a ruszofób Jog és Igazságosság aktivistái is részt vettek a június 12-i varsói oroszverésben. Ezeknek az embereknek meggyőződésük, hogy a Lech Kaczynski lengyel elnök halálával végződő 2010-es szmolenszki tragédia Putyin és Tusk összeesküvése volt...

Az orosz szurkolók által szervezett varsói orosz menet csak olajat öntött a tűzre: a 2004-es Eb idején senkinek nem jutott eszébe orosz menetet szervezni, pedig az orosz válogatott akkor is abban az időpontban jelen volt a tornán. Az, hogy éppen Varsóban szerveztek orosz menetet, provokációnak tűnik, melynek éppen az egyszerű orosz szurkolók estek áldozatul. Ez persze nem menti fel a szervezőket, akik nem tudták biztosítani a menet résztvevőinek biztonságát.

Lengyelország eddig sem volt az oroszok kedvenc üdülőhelye, de a június 12-i incidens után csak megerősödnek az oroszok előítéletei Lengyelország kapcsán, ahol tombol a ruszofóbia és verik az oroszokat.

A 2012-es Eb elmosta a lengyel-orosz közeledés közelmúltbeli törékeny eredményeit.

 

 

(Tyeszt na potyeplenyie provalen, Nyezaviszimaja Gazeta, 2012. 06. 18.) 

 

Cimkék: Eb 2012, Lengyelország, Varsó, orosz menet, június 12, futballhuligánok, Donald Tusk, Jog és Igazságosság
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat