OROSZVILAG.HU


Az egyház és a társadalom konfliktusa

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-07-14 11:46:01  |  
Oroszvilag.hu

Az egyház és a társadalom konfliktusa

A társadalomnak kell igazodnia az egyházhoz? 

 Az egyház és a társadalom konfliktusa

A szemünk láttára mosódik el a határvonal Oroszországban a világi és az egyházi törvénykezés között – írja a Vedomosztyi szerkesztőségi cikke.

A moszkvai ügyészség a Pussy Riot együttes elleni vádiratban erkölcsi és kimondottan egyházi jellegű érvelést használt fel. Az ügyészség szerint a vádlottak a keresztény szentségek értékrendjét sértették meg viselkedésükkel, az egyházi szakralitást támadták, és alávaló módon megsérették az Orosz Pravoszláv Egyház (RPC) évszázados hagyományait.

Néhány nappal korábban a bíróság elutasította a Fogyasztóvédelmi Közösség Megváltó Krisztus Székesegyház elleni keresetét. Előbbi szervezet szerint az RPC által a templomokban folytatott kereskedelmi tevékenység törvénysértő, hiszen nem adnak számlát, és nem tesznek eleget más, a törvényben foglalt kötelezettségeknek.

A bíróság szerint azonban az RPC nem kereskedelmi tevékenységet végez a templomokban, amikor kegytárgyakat és más dolgokat árusít, hanem „adományoz”, melyet a hívők pénzadományokkal hálának meg...

Ez az eset rávilágít arra, milyen konfliktus érlelődik az egyház és a világi társadalom között Oroszországban. Mivel az RPC szövetséget kötött a hatalommal (bőkezű finanszírozásban részesül, egyre nagyobb szerepet kap az oktatásban, hozzájárul a hivatalos ideológia kidolgozásához) ezért az ellenzék az egyházi vezetők ellen is fordult. A Pussy Riot februári akciója is e tiltakozás egyik eleme volt, s a hatalom szándéka, hogy példásan megbüntesse az együttes tagjait, csak még szorosabbra zárja a hatalom és az RPC sorait.

Csakhogy az alkotmány szerint Oroszország világi állam. Ehhez képest a hatalom középkori, 7. századi egyházi törvényekre hivatkozva próbál ítélkezni a szentségtörők” fölött (bár hasonló passzusok léteztek az orosz büntető gyakorlatban is 1917 előtt).

Visszajönnek tehát az Orosz Birodalom törvényei? A jelenlegi politikai helyzetben könnyű lenne ismét büntethetővé tenni a szentségtörést, Istenkáromlást és más, az egyház által bűnnek tartott vétkeket.

Napjainkban elmélyül a konfliktus az egyház és a világi társadalom között. Az egyház egyre nagyobb szerepet kíván vállalni a társadalom életében, a társadalom pedig azt szeretné, hogy az egyház is tartsa tiszteletben a világi élet normáit, ám az RPC erre valamiért nem hajlandó.

 

 

(Pravovaja szimfonija, Vedomosztyi 2012. 07. 13.) 

 

Cimkék: Orosz Pravoszláv Egyház, Pussy Riot, Vedomosztyi
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat