OROSZVILAG.HU


A nagy állami óriások fékezik a gazdaságot? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-07-18 10:33:37  |  
Oroszvilag.hu

A nagy állami óriások fékezik a gazdaságot? 

Nem érdekük a verseny

 A nagy állami óriások fékezik a gazdaságot? 

Közgazdászok 2012 második félévére az orosz gazdasági növekedés lassulását, gyengülő rubelt várnak. A negatív tendenciákat csak „valódi reformokkal” lehetne megállítani. A Vedomosztyi szerkesztőségi cikke szerint az orosz gazdaság elkerülhetelen stagnációjának oka a túl nagy állami szerepvállalás, az állami monopóliumok megléte.

A gazdasági növekedést a tulajdonjog sérhetetlensége, a jól működő igazságszolgáltatás, a belső és külső konkurencia biztosítása garantálhatják. Szükséges a tulajdonosok „kritikus tömegének” létrehozása. Az orosz privatizációs tervek, melyek az állami vállalatok kisebbségi tulajdonát adnák magánkezekbe, csak félmegoldásnak tekinhetők, pénzbevétellel ez járhat, de a rendszer működési mechanizmusát nem változtatják meg.

Jelenleg az orosz gazdaság vezetői a nagy állami vállalatok.

Mit akarnak a nagy állami vállalatok az államtól? Elsősorban adminisztratív forrásokat, kapcsolatokat az állami vezetőkkel, hogy kedvező megrendelésekhez juthassanak, ami tulajdonképpen korrupció. A nagy állami cégek privilégiumokat, kedvezményeket igyekszenek biztosítani maguknak, kizárva ezzel a piaci versenyt.

Az állami vállalatok érdeke a garantált állami árak és az állami finanszírozás fenntartása. A konkurencia és a monopolhelyzetüket veszélyeztető szabad verseny nem áll érdekükben, de éppen ezért az állami nagyvállalatok a legfőbb felelősei az oroszországi magas áraknak.

Az állami vállalatok érdeke a politikai és gazdasági status quo megőrzése Oroszországban, máskülönben elveszíthetik monopolhelyzetüket. De ezzel együtt éppen ezek a vállalatok fékezik leginkább a fejlődést Oroszországban.

 

 

(Goszkompanyii – glavnije vinovnyiki viszokih cen v Rossziji, Vedomosztyi, 2012. 07. 18.)

Cimkék: Vedomosztyi, orosz gazdaság,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat