OROSZVILAG.HU


Medvegyevet kitörlik az emlékezetből?

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-08-10 11:30:56  |  
Gyóni Gábor

Medvegyevet kitörlik az emlékezetből?

Csakis Putyin lehet a győzelem kovácsa

 Medvegyevet kitörlik az emlékezetből?

 

A Dmitrij Medvegyevről megjelent lejárató film titkosszolgálati akciónak tűnik – írja Mihail Fisman a Vedomosztyiban megjelent cikkében. A film szerint Medvegyev gyáva, habozó, teszetosza alak, egyedül Putyin volt a 2008-as, Grúzia ellen aratott nagy orosz katonai győzelem kovácsa, aki Pekingből irányította a hadműveleteket, utasította az elnököt és a vezérkart.

Azt nem lehet tudni, kik a film készítői, akik kamera elé állították a 2008-as orosz katonai legfelsőbb vezetést. A kommentárok szerint a film arról tanúskodik, törés következett be a tandemban, esetleg Medvegyev befolyásos ellenségei/riválisai akarják ilyetén módon elleheteleníteni a volt államfőt. Ámde Putyinnak nincs miért harcolnia Medvegyevvel, hiszen Medvegyev nem valódi riválisa az orosz elnöknek, ez az értelmezés tehát aligha helyes.

Ugyanakkor viszont Medvegyev négy éves elnökségének revíziója fontos lehet Putyinnak. Ebből a szempontból a film egy céltudatosan zajló folyamat része. A Medvegyev által hangoztatott modernizáció zárójelbe került, ugyanakkor visszatért az a törvény, amely büntethetővé teszi a politikusok “rágalmazását”. A 21. század első és egyetlen orosz katonai győzelme is értelemszerűen csak egyetlen ember nevéhez köthető.

A putyini történelemértelmezés azt sugallja, mintha Medvegyev elnöksége meg sem történt volna. Soha nem volt tandem. Nem Medvegyev vívta ki 2008 augusztusában a Grúzia elleni fényes katonai győzelmet, Putyin vezette diadalra Oroszországot.

Az orosz történelemben volt már példa az egykori harcostársak eltüntetésére. Igaz, Sztálin először agyonlövette egykori elvtársait, és csak azután satíroztatta le őket a képekről. Medvegyevet viszont hivatalban lévő miniszterelnökként törlik ki a történelmi emlékezetből.

 

(Mihail Fisman: Putyin pereigrivajet vojnu, Vedomosztyi 2012. 08. 10.) 

 

Cimkék: Dmitrij Medvegyev, Vlagyimir Putyin, 2008, háború, Grúzia
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat