OROSZVILAG.HU


Az első reakciók közül a Pussy Riot ügyben

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-08-17 17:32:19  |  
Oroszvilag.hu

Az első reakciók közül a Pussy Riot ügyben

A. Oreh: Az egyház hatalma erősebbé vált, tekintélye gyengébb

 Az első reakciók közül a Pussy Riot ügyben

 

Amikor Marina Szirova bírónő kimondta az ítéletet a Pussy Riot ügyében, és bűnösnek nyilvánította a három lányt, nemcsak felettük mondott ítéletet – írja Anton Oreh, reagálva a Pussy Riot ügy mai lezárására.

Már fél éve húzódott ez az ügy, amely az egykori JUKOSZ-ügynél is jelentősebbé vált Oroszországban.

Senki sem gondolja azt, hogy a Pussy Riot tagjainak cselekedete jó volt. Ezek a lányok nem hősök, nem morális nagyságok.

Mégis, mára ezrek váltak a Pussy Riot támogatóivá. Azért, mert ez a bíróság azt mondta ki, bárkit bármiért le lehet csukni. Egy ostoba tréfa kettétörheti bárki életét.

Bárki büntethetővé válik bármilyen tettéért és gondolatáért, ha az a hatalomnak nem tetszik. Szirova bírónő ma ítéletet mondott az orosz igazságszolgáltatás felett is, mert olyan embereket ítéltek el, akik nem követtek el jogsértést.

Ezeket az embereket olyan dolog miatt ítélték el, amit nem követtek el. Annak váltunk tanúivá, hogy a 21. században egy világi és állítólag jogállamban lényegében egy egyházi inkvizíciós bíróság zajlott.

Az ügy azt is bizonyítja, a hatalom a keresztény fundamentalizmust kívánja hivatalos ideológiává tenni az egyházi vezetők nyomására. Az ügy azonban éppen az egyház tekintélyét ásta alá. Ugyanakkor a papi bürokrácia kétségtelenül megerősödött. Az egyházi tisztségviselőknek most akkora tekintélyük van, mint még soha.

Most azonban világossá vált, hogy nem az egyház és az állam elválasztása történt meg, hanem az egyház elválasztotta magát Istentől – véli Anton Oreh.

A leghatalmasabb csapás mégis a hatalmat éri. Az ilyen ügyekkel kezdődik a hatalom felbomlása. Az ügy megmutatta, hogy a hatalom „tehetségtelen, ostoba, tisztességtelen.” Ez az ügy nem az utolsó lesz. Azonban a hatalom, beindítva a represszió gépezetét, az önmegsemmisítés irányába halad.

 

 

(Anton Oreh: Szudja Szirova vinyeszla prigovor goszudarsztvu i cerkvi, echo.msk.ru) 

 

Cimkék: Anton Oreh, Pussy Riot
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat