OROSZVILAG.HU


Az egyház és a hatalom összefonódásáról

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-08-18 08:34:28  |  
Gyóni Gábor

Az egyház és a hatalom összefonódásáról

A Nyezaviszimaja Gazeta szerkesztőségi cikke

 Az egyház és a hatalom összefonódásáról

Idén 75 éve kezdődött a Nagy Terror a Szovjetunióban. A Nagy Terror egyik legvéresebb fejezete a Moszkva közelében lévő butovói ligetben 1937-től végrehajtott kivégzéssorozat volt. Az itt agyonlőtt és eltemetett több mint 20 ezer ember közül sokan voltak egyházi személyiségek (többek között Butovóban lőtték agyon Szerafim metropolitát is). II. Alekszij néhai pátriárka „orosz Golgotának” nevezte ezt a helyet. Az idei évfordulón az Orosz Pravoszláv Egyház is megemlékezett a szovjethatalom által Butovóban végrehajtott tömeges kivégzések kezdetéről (augusztus 8.) de nem a legfelsőbb szinten. Egyszerűen egy vikáriust küldtek ki.

Kirill pátriárka májusban járt Butovóban, a külföldi és az orosz pravoszláv egyházak egyesülésének ötödik évfordulóján. „A külföldiekkel kapcsolatos rendezvény tónusát helyesen választották meg. Mivel lehetne jobban erősíteni az emigráns Egyházzal való testvériséget, mint a bolsevik repressziók emlékével?” – jegyzi meg a Nyezaviszimaja Gazeta.

Kirill pátriárka tehát az évfordulón nem ment el Butovóba, néhány nappal korábban viszont ellátogatott a Micsurin proszpektre templomot szentelni, éppen a butovói mészárlást végrehajtó szervezet utóda, az FSZB Akadémiájának szomszédságába. Viktor Osztrouhov, az FSZB Akadémia vezetője ennek kapcsán meg is jegyezte, a Rusz történetében az egyház és a harci szellem egyet jelentett. Hozzátette: az FSZB Akadémia hallgatói aggódnak amiatt, hogy a keresztény értéktrendet annyi támadás éri, ám az FSZB és az Egyház közös erővel véget vethet ennek a veszélyes fenyegetésnek...

Az Egyház tehát a saját érdekeitől vezérelve keresi az összefonódást a hatalommal, és ennek érdekében kész megfeledkezni a „pravoszláv holokausztról” is. Most az állam és az Egyház kéz a kézben veszik fel a harcot az általuk „oroszellenesenek” tartott erőkkel szemben. A pravoszláv szervezetek szemvillanás alatt, mintegy felső utasításra, azonnal reagálnak a hatalmat ért bírálatokra. Amikor a muszlim régiókról van szó, hasonlóan viselkednek a lojális muszlim vallási szervezetek is.

Most, amikor olyan remekül működik az Egyház és a hatalom szimfóniája, minek felhánytorgatni az Egyház és a hatalom együttműködésére árnyékot vető múltat?

 

 

(Szluzsba za goszbezopasztnoszty, Nyezaviszimaja Gazeta, 2012. 08. 13.) 

Cimkék: Orosz Pravoszláv Egyház, Butovo, FSZB, Nagy Terror
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat