OROSZVILAG.HU


Hitről és egyházról 

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-08-20 08:30:16  |  
Gyóni Gábor

Hitről és egyházról 

Egy "antropológiai" elemzés

 Hitről és egyházról 

 

Julija Latinyina népszerű orosz újságíró is kommentálta a Pussy Riot ügyét sokak által hallgatott műsorában, a Kod dosztupában, amely az Echo Moszkvi rádióban fut.

Latinyina szavai szerint „antropológiai” nézőpontból vizsgálta a Pussy Riot ügye kapcsán kirobbant vitát az egyház szerepéről a mai Oroszországban.

Véleménye szerint a Pussy Riot védői közelebb állnak az Evangélium szellemiségéhez, mint például az a pravoszláv aktivista, aki ököllel verte arcba a punkegyüttes egyik női támogatóját. Azokat az embereket, akik „Boldogok az irgalmasok” felirattal demonstráltak a Megváltó Krisztus Székesegyház előtt, a „szégyentelen” frázis miatt kergették szét. Akik ezt tették, tökéletes ellentmondásban vannak Krisztus tanításával. Mintha az Evangélium szellemisége helyett azt tanították volna nekik: „Manipuláljatok a szent szavakkal”.

Az egyház vezetői lakásokat, rezidenciákat, luxusórákat, diplomáciai rendszámú kocsikat és más javakat kapnak. „Ez a lényege az ő istenségüknek.” Ez a szellemiség nagyon jól kifejezésre kerül a Megváltó Krisztus Székesegyház nevű „kereskedelmi központban”, ahová VIP-belépővel sorbanállás nélkül lehet bemenni.

Az ő istenüknek nincsenek morális kifogásai. Megjutalmazza őket és megengedi, hogy ítélkezzenek mások felett. Itt van például a Tyimofej Podobedov nevű pap, aki azt mondta, mennyire megsértette őt a Pussy Riot akciója, ugyanakkor ő maga részegen vezetve okozott közlekedési balesetet egy máltai rendszámú luxusautóval.

A kereszténység olyan erkölcsi tanításokat fogalmaz meg, melyeket a „befogadó” magára nézvést is kötelezőnek tart. Ezeknek az embereknek azonban mintha másképp működne a világfelfogásuk. Azokat tartják bűnösnek, akik kiszivárogtatták a képeket a pátriárka luxusórájáról.

Az ő vallásuk szerint a hatalom egyenlő Istennel. Putyin az Úr egyik megjelenési formája, aki luxusautókat és dácsákat adományoz a vallás papjainak.

Ez a fajta vallásosság nem követel áldozatokat. Ellentétben az iszlámmal. Az iszlámról sok rosszat lehet mondani, de a hívő muszlim mindig kész, hogy akár saját magát is feláldozza. Ebben a „pogány hidelemben” azonban csak egyirányú a kapcsolat, az úr Mercedeseket, lakásokat adományoz, és szétzúzza az ellenséget.

S hogy honnan ered ez a hidelemrendszer, mentalitás? Ennek oka az lehet, hogy az orosz pravoszláv klérus jelentős része a múltban a KGB ügynöke volt, a szervektől érkezett. Az is ok lehet, hogy a ’90-es években sok kriminális múltú ember csatlakozott egy egyházhoz.

A legfontosabb ok azonban mégis az, hogy a kommunizmus során, Sztálin alatt „az erkölcsiséget teljesen megsemmisítették.”

Ami a Pussy Riot illeti. A punkegyüttes fellépése ezen „totemista rendszer” központját érintette. Biztató, hogy a Pussy Riot támogatói mégiscsak többen jelentek meg az utcán, mint ellenzői. Nemcsak azokról az emberekről van szó, akik ateisták, hanem azokról is, akik szerint Krisztus tanítása belső erkölcsi fundamentum. Alekszej Navalnij beszédesen fejezte ki a helyzetet, amikor azt írta, belépve a bírósági terembe, a „patás-szarvas” ügyvédet látta a pulpituson.

 

 

(Julia Latinyina: Kod dosztupa, 2012. 08. 18.)

 

Cimkék: Julija Latinyina, Orosz Pravoszláv Egyház, Pussy Riot, KGB
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat