OROSZVILAG.HU


Örményország - jövő nélküli állam? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-09-15 10:04:12  |  
Gyóni Gábor

Örményország - jövő nélküli állam? 

Oligarchák uralma, korrupció, alacsony munkabérek, csökkenő népesség - egy ilyen országnak milyen jövője lehet? 

 Örményország - jövő nélküli állam? 

 

Állami kontroll alatt tartott gazdaság, az emberi jogok megsértése, állandó háborús fenyegetettség Azerbajdzsánnal – mindez minden évben több tízezer fiatal örményt indít arra, hogy elhagyja Örményországot – írja a francia Slate c. lap tudósítása a kaukázusi országból.

Az Orosz Migrációs Hivatal jereváni irodája előtt mindig sorok tolonganak – örmény fiatalok tömegei várnak arra, hogy Oroszországba utazhassanak dolgozni. 1991 óta mintegy 1 millió ember vándorolt ki Örményországból. A sorban álló fiatalok nem nagyon akarnak nyilatkozni, mintha szégyellnék távozásukat. Egyikük, bizonyos Szarkisz mégis hajlandó beszélni: Örményországban a helyzet katasztrofális, a bérek alacsonyak. Oroszországban viszont jól lehet keresni, mégha olyan munkát is kell vállalni, amely nem felel meg a képzettségnek. Oroszország annak ellenére is vonzó, hogy elsősorban Szibériába keresnek munkavállalókat. Az átlagos munkabér Örményországban 235 euró (120 ezer dram), a szegénységi küszöb alatt él a lakossága kb. 10 %-a. A munkanélküliség hivatalosan 6 %, nem hivatalosan 30 %. Örményország gazdaságát oligarchisztikus csoportok ellenőrzik, a korrupció szétrohasztja az egész államot. Az igazságszolgáltatás nem független. 2011-ben 3600 örmény kért politikai menedékjogot Franciaországban a hatalom általi üldöztetésre hivatkozva (bár az örmény migrációs szolgálat vezetője, Gagik Jeganjan szerint ezek az emberek csak kitalálják a rémtörténeteket, azért, hogy igénybe vehessék a francia ellátórendszert...).

Hivatalos adatok szerint 2010-ben 29 ezer ember hagyta el a 3,1 milliós Örményországot. Minden ember távozása nagy veszteséget jelent az ország számára. A kivándorlók 80 %-a Oroszországba távozik. Ruben Jeganjan demográfus szerint reálisan 2,5 millióra csökken Örményország lakossága a következő évtizedekben (miközben a muszlim Azerbajdzsán népessége rendületlenül növekszik).  

Véleménye szerint Örményországban hiányzik a jövőbe vetett hit: az emberek csalódottak, nem hisznek a hatalomnak. A jövőbe vetett hit hiánya magyarázza a romló demográfiai mutatókat is: 1991-ben még átalgosan 2,5 gyermeket szült egy örmény nő, ma ez a mutató 1,7.

 

 

(a francia nyelvű cikket idézi: inosmi.ru)

 

Cimkék: Örményország, korrupció, oligarchák
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat