OROSZVILAG.HU


Az utolsó szovjet nemzedék

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-11-16 15:45:55  |  
Gyóni Gábor

Az utolsó szovjet nemzedék

A harmincasok átveszik az uralmat Oroszországban

 Az utolsó szovjet nemzedék

 

Alekszandra Seveljova a RIA honlapján közzétett írásában „az utolsó szovjet” nemzedék, tehát azon generáció jelenlegi oroszországi helyzetéről és jövőbeli lehetőségeiről ír, amely a ’80-as években született, szocializációja a Szovjetunióban vette kezdetét, s még emlékszik a szovjet mindennapokra. A most ’30-as évei elején járó, öntudatra ébredt és egyre jelentősebb pozíciókat elfoglaló generáció értékrendje jelentősen különbözik az idősebbekétől. Seveljova szerint ma Oroszországban hasonló folyamatok zajlanak, mint a ’60-as évek Amerikájában.

 

Ma Oroszországban a legnagyobb számú nemzedék az időseké – írja Seveljova. Az Orosz Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a 70 év fölöttiek száma 13 millió Oroszországban. Őket követi 12 milliós számmal a ma 27-31 éves generáció. Ez a népes korcsoport ma a legdinamikusabb: ők az aktív és jól keresők, gyerekeket szülnek, adót fizetnek, hitelt vesznek fel, tüntetésekre járnak, az ő kegyeiket keresik a reklámozók.

Ez a nemzedék csak az utolsó néhány évben nőtt fel, csak az elmúlt pár évben tudatosodott meg benne, milyen fontos szerepet is tölt be. Ma zömmel ezen nemzedék tagjai vezetik a reklámügynökségeket, könyveket adnak ki, egyetemen oktatnak, a televízióban műsorvezetők, üzleti vállalkozásokba kezdenek.

Én miniszterek is: Nyikolaj Nyikiforov, az orosz kommunikációügyi miniszter például 1982-ben született, mindössze 30 éves fiatalember. Ez nem kivétel, éppen ellenkezőleg, inkább tendencia.

De nemcsak a hatalom sáncaiban vannak jelen: A most 25-30 évesek voltak jelen legnagyobb számban a nagy ellenzéki tüntetéseken 2011 decemberétől.

Ez a nemzedék a ’80-as évek nagy szovjet baby boomja idején látta meg a napvilágot, azt követően, hogy 1981-ben a Szovjetunió Kommunista Pártja a gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket hozott (a gyes bevezetése). Ez a nemzedék még emlékszik a szovjet valóságra, „Engem például azért szégyenítettek meg az óvodában, mert nem kérdeztem meg szüleimtől, ki volt Vlagyimir Iljics Lenin.” – írja Seveljova. De él még emlékezetében a sorban állás a kenyérért és a jegyre adott tészta is. Ugyanakkor ez a nemzedék – ellentétben a ’70-es években születettektől - még kicsi volt ahhoz, hogy tudatában legyen a ’90-es évek csalódásainak.

Ez a nemzedék a ’90-es években a Walt Disney rajzfilmjein nevelkedett, s a 2000-es években szerfölött aktív civil és más tevékenységbe kezdett. 2007 és 2011 között a születések száma 20 százalékkal emelkedett Oroszországban, ennek a generációnak hála.

Ennek a generációnak már más az értékrendje, mint a megelőző nemzedékeké, ideértve nemcsak a szovjet korszak, hanem a '90-es évek világát is. Legfontosabb számára az önkifejezés. Valami hasonló történik most Oroszországban, mint a ’60-as évek Amerikájában, amikor a háború utáni baby boom nemzedéke egy másfajta értékrenddel, kezdetben a kultúra és a művészet eszközeivel, harcot kezdett a polgárjogokért, a négerek, a nők, a homoszexuálisok, a rokkantak jogaiért.

A jövő pedig…Hamarosan a mostani facebook és vkontakte nemzedék válik Oroszország legjelentősebb korcsoportjává. És ez a nemzedék, egyesülve a mai huszonévesekkel, óriási dolgokat vihet végbe Oroszországban.

 

(Alekszandra Seveljova: Mi, rosszijszkije babyboomeri, nabirajem szilu, ria.ru, 2012. 11. 16.)

 

Cimkék: Oroszország, demográfia,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat