OROSZVILAG.HU


Az egyházat bírálja a Nyezaviszimaja Gazeta

Címlap » Sajtószemle
  |  2013-01-25 12:06:25  |  
Oroszvilag.hu

Az egyházat bírálja a Nyezaviszimaja Gazeta

Az Orosz Pravoszláv Egyház békétlenséget szít?

 Az egyházat bírálja a Nyezaviszimaja Gazeta

 

A Nyezaviszimaja Gazeta szerkesztőségi cikkében az Orosz Pravoszláv Egyházat (RPC) bírálja. A lap szerint az RPC agresszív módon „rá akarja magát erőltetni a társadalomra”, eközben minden bírálatot ellenséges támadásként értékel, és az RPC belső működése is egy zárt, kasztszerű, dogmatikus szervezetet idéz.

 

Nemrég az RPC megtiltotta az egyik moszkvai igumennek, hogy szóba álljon a sajtóval. Egy szentpétervári teológiaprofesszort szintén eltanácsoltak a nyilvánossággal való érintkezéstől. Az ok, hogy ezek a személyek kritikusan nyilatkoztak az RPC belső viszonyait illetően. Újabban a televízióban is olyan „leleplező” dokumentumfilmek jelentek meg, melyekben az RPC és a klerikalizmus kritikusait ostorozzák. A filmek szerint háború zajlik az RPC ellen, a híveket pedig arra szólítják fel, hogy lépjenek harcba „Isten és a Haza ellenségeivel szemben.”

Szerdán az elnök környezetében működő emberi jogi tanács ülésén az RPC képviselői azt követelték, szigorítsák „hívők megsértőinek” büntethetőségét.

Az RPC berkein belül nagy erőkkel folyik a „tisztogatás”. Az esetlegesen ellenzéki érzelmű egyházi személyiségeket módszeresen ellehetetlenítik.

Az RPC egy zárt korporációra emlékeztet, mindenféle kritika kizárt a vezetőséggel szemben. A társadalmat pedig „színvallásra” szólítja fel az egyház: mindenki döntse el, a barrikád melyik oldalán áll.

Az egyház mindeközben elvárja azt is a társadalomtól, hogy szeresse és tisztelje őt. Ehelyett inkább a gyanakvás és a rettegés jellemzi nemcsak az RPC és a társadalom viszonyát, de az RPC belső világát is – írja a Nyezaviszimaja Gazeta.

 

 

(Zapretnije plodi RPC, Nyezaviszimaja Gazeta, 2012. 01. 25.) 

Cimkék: Orosz Pravoszláv Egyház
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat