OROSZVILAG.HU


A Carnajev testvérek: kérdések

Címlap » Sajtószemle
  |  2013-04-20 11:33:25  |  
Oroszvilag.hu

A Carnajev testvérek: kérdések

Az FBI-t figyelmeztették Tamerlan Carnajevre

 A Carnajev testvérek: kérdések

 

Jevgenyija Piletszki (Piletsky) New-Yorkban élő orosz újságíró szerint a bostoni merénylők, a Carnajev testvérpár története tele van kérdésekkel.

A 19 éves Dzsohar Carnajevre - akit egy hajóban rejtőzve fogtak el - az amerikai törvények szerint minden bizonnyal halál vár. A merényletek kiötlője és szervezője a rendőrökkel vívott tűzharcban elesett 26 éves Tamerlan Carnajev volt. A Carnajev testvéreket ismerőseik barátságos, nyitott, kedves emberekként tartották számon.

Tamerlan 2012 év elején fél évre Moszkvába utazott. Itt valami történhetett vele, aminek tisztázása még hátravan. Mindenesetre az FBI szerint egy – eddig még nem nevezett – külföldi titkosszolgálat már 2012 decemberében figyelmeztette az amerikai hatóságokat, hogy Tamerlan Carnajev merényletre készül.

Ezek után felmerül a kérdés, az FBI hogyan veszthette szem elől Tamerlan Carnajevet?

Tamerlan Carnajev professzionális ökölvívó volt. Családjával a 2000-es évek elején emigráltak az Egyesült Államokba, amikor Tamerlan 14-15 éves volt. A Carnajev család az akkor még háború sújtotta Csecsenföldről menekült Amerikába. Tamerlan Carnejev gyerekként átélte az első csecsen háború borzalmait is.

Mindenestre 26 évesen Tamerlan Carnajev már az Egyesült Államok teljes jogú polgára, ökölvívó, családot alapít. Az ismerősök beszámolói alapján nehéz elképzelni, hogy a Carnajev testvérek valamilyen titkos, földalatti életet folytattak volna Amerikában.

Tamerlan Carnajev életének „sötét foltja” a Moszkvában töltött időszak 2012-ben.

Ezek figyelembevételéve, s mivel az amerikai hatóságok figyelmeztetést kaptak külföldi kollégáiktól, ismét csak felmerül a kérdés, hogyan fordulhatott elő, hogy Tamerlan Carnajevet ki tudott csúszni az FBI őrizete elől?

 

(Jevgenyija Piletszki: Bratyja Carnajevi. Nyeszkolko voproszov)

 

Tamerlan Carnajev életéről a The Guardian közölt  részleteket.

Tamerlan Carnajev youtube oldaláról az derül ki, hogy muszlim jellegű videoklipeket gyűjtött össze. Kedvelte Timur Mucurajev csecsen bárd költeményeit is, melyekben a csecsen függetlenség eszméjét és az Oroszországgal szemben vívott harcot propagálta.

A Carnajev család, mielőtt kivándorolt volna Amerikába, Dagesztánban, és egyes információk szerint Kirgizisztánban is élt.

Ramzan Kadirov csecsen vezető képviselője szerint Carnajevék Kazahsztánban is éltek, ám ezt a kazah hatóságok cáfolták.

Tamerlan Carnajev nagyon vallásos embernek tartotta magát, nem ivott, nem dohányzott. 2009-ben már dolga akadt a rendőrséggel, mert megverte feleségét 

 

 

Cimkék: Carnajev testvérek, Dzsohar Carnajev, Tamerlan Carnajev, Boston,
Országok: Kazahsztán Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat