OROSZVILAG.HU


Külföldiek és az orosz modernizáció

Címlap » Sajtószemle
  |  2013-07-10 10:56:16  |  
Gyóni Gábor

Külföldiek és az orosz modernizáció

A sémák mechanikus másolása még nem westernizáció

 Külföldiek és az orosz modernizáció

Oroszországban szemináriumokat tartanak a kormányzók, polgármesterek és más tisztségviselők számára nyugati szakemberek bevonásával, ami arról tanúskodik, a jelenlegi hatalom a földig hajol a Nyugat, a külföldiek előtt – írja Andrej Kolesznyikov újságíró a Vedomosztyiban megjelent cikkében.

Külföldi kocsi, külföldi ruha, külföldi ingatlan, külföldi nyaralás, külföldi egyetemi végzettség – az orosz presztízs kellékei, és most az orosz hivatalnokokat is külföldi szakemberek okítják.

A külföldi szakember képzete archetipikus az orosz gondolkodásban (részben ezt jelenítette meg Woland alakja is a Mester és Margaritában). A külföldi valami felsőbb tudás, már-már varázslat hordozója. A sztálini indusztrializáció is nem kis részt külföldi szakemberek tudására épült és Hruscsov is amerikai mintákat igyekezett átvenni a Szovjetunió modernizálásához.

A brezsnyevi időkben bármilyen külföldi (nyugati) tárgy birtoklása presztízsértékű volt. Az átlag oroszországi számára alapvető antropológiai kategória a pragmatikus Stolc képzete, valamint ezzel szembeállítva az erkölcsileg magasabb rendű „orosz lélek”. A mostani orosz hatalom képviselői tipikus orosz emberek, akik azt hiszik, elég lekopírozni a nyugati (irányítási, mérnöki, politikai stb.) technológiákat, átültetni ezeket Oroszországba, és minden működni fog (eközben persze egyfajta Nyugat-ellenes retorika is észlelhető).

A Nyugat – univerzális hivatkozási alap. Amikor valamilyen represszív törvényt fogadnak el, akkor is a Nyugatra hivatkoznak.

„A puszta technológia kölcsönzése annak megértése nélkül, hogyan kell a közeget és infrastruktúrát kiépíteni” az orosz hatalom kulcsfontosságú tulajdonsága Sztálintól Putyinig – véli Andrej Kolesznyikov.

 

 

 

 

(Andrej Kolesznyikov: Inosztranyec – noszityel viszsego znanyija, Vedomosztyi, 2013. 07. 10.)

Cimkék: Vedomosztyi, Andrej Kolesznyikov, Nyugat, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat