OROSZVILAG.HU


Orosz-lengyel barátság kezdete?

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-04-25 10:30:53  |  
Márton Balázs

Orosz-lengyel barátság kezdete?

A "barátsághoz" még kölcsönös kompromisszumokra lesz szükség

 Orosz-lengyel barátság kezdete?

Piotr Maciej Kaczyński, a CEPS (Centre for European Policy Studies) kutatója az Euractivnak adott interjújában egyenesen úgy vélte, „akár egy barátság kezdetét is” jelezheti a lengyel elnök, Lech Kaczyński életét is követelő szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség után kialakult, „érzelmekkel teli” légkör a két állam közt.

Véleménye szerint Varsó kettős politikát folytatott Oroszországgal szemben: míg az elnök a szembenállást képviselte, a miniszterelnök, Donald Tusk, a közeledést. Felhívta arra is a figyelmet, hogy ezt a „jó zsaru – rossz zsaru”-felállást követte korábban Aleksander Kwaśniewski és Jerzy Buzek párosa is, az elemző szerint azonban az oroszokkal szembeni konfrontációnak a továbbiakban „nincs helye”.

A lengyel kutató ugyanakkor úgy nyilatkozott, a közeledéshez orosz részről is lépésekre van szükség: elsősorban belső vitát kellene indítani a sztálinizmusról. Hiányolta, hogy bár Putyin ugyan elítélte a katyńi mészárlást, bocsánatot nem kért érte. Üdvözölte viszont Vlagyimir Csizov, Oroszország EU-nagykövetének ajánlatát, miszerint az Északi Áramlat Lengyelországon is átvezethetne ahelyett, hogy megkerülné. (Csizov azt a korábbi, Varsó által akkor elutasított orosz kezdeményezést ismételte meg április 12-én, miszerint a gázvezetékről egy mellékág vezethetne Swinoujscie kikötőjébe).

Lengyel részről az elemző valószínűnek tartotta, hogy pl. Oroszország WTO-val vagy OECD-vel folytatott tárgyalásain engedékenyebbek lesznek. Viszont arra a kérdésre, hogy Varsótól milyen további engedményekre lehet számítani, csak annyit válaszolt, az olyan kérdésekben, mint pl. „Grúzia területi integritása”, a gázforrások diverzifikálása vagy az ukrán EU- és NATO-tagság támogatása (még ha jelenleg az utóbbihoz történő csatlakozást maguk az ukránok sem akarják), nem fog változni a lengyel álláspont. Azonban mindkét félnek van mozgástere, és mind a közelgő Győzelem Napja, mind Kaczyński temetése alkalmat nyújthat további lépések megtételére.

A közeledésnek az EU és Oroszország kapcsolatára gyakorolt hatásáról is kérdezték az kutatót, aki óvatosan fogalmazva azt mondta, megváltozhat a légkör és lágyulhat a lengyel álláspont pl. a partnerségi és együttműködési szerződés tárgyalásaival kapcsolatban, amely az Unió és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatoknak biztosítana intézményi kereteket (korábban gyakran a két ország rossz kapcsolatán véreztek el különféle együttműködési formák, 2006-ban pl. az események odáig fajultak, hogy a lengyelek megvétóztak egy átfogó EU-orosz kereskedelmi szerződést). A véleménykülönbségek és az orosz demokráciával kapcsolatos problémák azonban ettől még mindig léteznek – jelentette ki az elemző, azon tényezőkre utalva, melyek a továbblépést akadályozhatják.

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat