OROSZVILAG.HU


13.

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-01-02 18:07:36  |  
Oroszvilag.hu

13.

"Átmenet egy másik országba, vissza"

 13.

2013-ban valami új korszak kezdődött Oroszországban – állítja a gazeta.ru évet értékelő szerkesztőségi cikke. Még 2012-ben a képviselők megtiltották, hogy amerikaiak örökbe fogadhassnak oroszországi gyerekeket, készülődtek a homoszexuális propagandát tiltó és a vallásos értékenységet védő törvények. A Megváltó Krisztus székesegyházban akciózó két fiatal kismama börtönben ül, a Bolotnaja téren elfogott tizenkét ellenzéki bíróság előtt áll, a volt védelmi miniszter korrupció ügyeitől hangos a sajtó.

Februárban Hollandiában öngyilkos lesz a Bolotnaja tér egyik gyanúsítottja, Alekszej Dolmatov, aki nem kapott politikai menedékjogot a nyugat-európai országban.

Márciusban Londonban meghalt Borisz Berezovszkij. A volt oligarcha öngyilkos lett és halála előtt megbánást tanúsított Putyin előtt.

Nyáron zajlik Alekszej Navalnij pere, akit először öt évi börtönre ítélnek, majd váratlanul szabadon engednek az ügyész kérésére. Júliusban elhagyja Oroszországot Szergej Gurijev, akinek az emigrációja összefüggésben áll az úgynevezett „szakértők ügyével”: a hatóságok gyanúja szerint a második JUKOSZ-ügyben nem független szakértői vélemények születtek. Sokan úgy vélik, közeleg egy harmadik JUKOSZ-ügy is.

Ősszel a Pussy Riot egyik tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova a médiában közzétett nyílt levélben a fogvatartottak jogainak megsértéséről írt. Tolokonnyikovát ezután másik helyre szállítják, de sokáig az ügyvédek sem tudhatják meg, pontosan hová.

Ősszel Greenpeace aktivistákat vesznek őrizetbe.

A sötét középkori forgatókönyvhöz már csak a boszorkányok és pestises városok égetése hiányzik. Oroszország 2013-ban – mindenféle büntetési mód egyben: bíróság, börtön, száműzés, végzet.”

Aztán év végén a rendszer kimutatja valóját. „A valóságban semmiféle rendszer nincs, csak egyetlen ember és az ő kegyelme. Navalnij? Nem veszélyes, különben nem engedték volna résztvenni a választásokon, mondja ez az ember.

Év végén a közelgő olimpia előtt végrehajtott általános amnesztia az uralkodó kegyelmét és a stabilitást hivatott demonstrálni.

A csalóka stabilitást két bomba törte meg Volgográdban. Kockázatos, hogy az új év újabb tiltásokkal és szankciókkal kezdődik. Már most „a legvérmesebb patrióta politikusok” követelik a halálbüntetés visszaállítását vagy a totális lakossági lehallgatás bevezetését.

 

 

 

(Trinadcatij, gazeta.ru, 2013. 12. 31.)

Cimkék: Bolotnaja tér, Oroszország, stabilitás, gazeta.ru
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat