OROSZVILAG.HU


Putyin a "másik Európa" vezére

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-01-04 13:47:25  |  
Oroszvilag.hu

Putyin a "másik Európa" vezére

Keresztény-konzervatív értékek, Szolzsenyicin, Eurázsia 

 Putyin a "másik Európa" vezére

Amikor 15 éve Vlagyimir Putyin hatalomra került Oroszországban, az egész világ találgatta, kicsoda valójában Mr. Putyin – írja a Die Welt c. lapban Alexander Rahr ismert német Oroszország-szakértő.

Putyin ma egyesek számára autokrata vezér, aki lábbal tapossa az emberi jogokat és a Szovjetunió visszaállításán fáradozik. Mások szerint előrelátó államférfi, aki megmentette Oroszországot az összeomlástól, stabilitást teremtett és visszaszerezte Oroszország tekintélyét.

Putyin ma a „másik Európa” vezérének tekinthető. Putyint az ultraliberális Európával szemben álló keresztény-konzervatív értékek védelmezőjének és vezérének tekintik sokan, Oroszországban, de Európában is.

Ha a Nyugat valóban meg akarja ismerni Putyint, tanulmányoznia kell Alekszandr Szolzsenyicin munkásságát, akivel az orosz elnök sok éven keresztül konzultált. Szolzsenyicin ideálja a kommunista Szovjetunió erős orosz nemzetállammá alakítása volt, és ezt akarja elérni az orosz elnök is – írja Rahr. Putyin, véleménye szerint nem demokrata, de nem is ellensége az Európai Uniónak. Putyin mindig is együttműködést ajánlott az EU-nak, 2001. szeptember 11-e után segítette az Egyesült Államokat, és óvatos dialógust folytat kritikusaival.

Valóban, Putyin folytatja az Eurázsiai Unió projektjét. Ukrajnát és Belaruszt ugyanúgy mesterséges képződménynek tekinti, mint ahogy valaha a nyugatnémetek az NDK-t. Az Eurázsiai Unió révén akar úgy bekerülni a történelembe, mint az orosz földek összegyűjtője.”

Az Eurázsiai Unió azonban nem az EU "ellensúlyaként"  lett kitalálva, és a jövőben még az is lehetséges, hogy az EU-val integrálódik.

Putyin nem akar és nem tud fenyegetést jelenteni az EU számára, de az értékrendről többet nem fog dialógust folytatni Európával. „Az EU-nak tőkét és technológiát kell Oroszországba szállítania, nem demokráciát.”

 

 

 

(Alexander Rahr: Die meisten Russen sind nocht autaritarer als Putin, welt.de, 2014.01.02.) 

Cimkék: Putyin, Oroszország, Rahr, Eurázsiai Unió, EU, keresztény-konzervatív értékek, Európa, Szolzsenyicin
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat