OROSZVILAG.HU


Ukrajna: nincs visszaút

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-01-21 10:07:37  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna: nincs visszaút

További radikalizálódás várható

 Ukrajna: nincs visszaút

Miután az ukrán hatalom jelentős segítséget kapott Moszkvától december 17-én, offenzívát indított az ellenzékkel szemben – írja Vlagyimir Fjodorin kijevi újságíró az orosz Vedomosztyi c. lapban.

Ismét visszatért a televíziós csatornákra a cenzúra, elkezdték verni az ellenzéki aktivistákat. A legismertebb példa Tatjana Csernovol újságíróé: a nőt „három kemény legény” verte meg a Boriszpoli sugárúton.

Janukovics elgondolása szerint a múlt héten elfogadott represszív törvényeknek kellett volna áttörést hozniuk. Korlátozták a sajtó szabadságát, erről szól a „rágalmazásról” szóló törvény és az, hogy könnyen betilthatóvá válnak internetes szájtok. Büntethetővé válik a „szélsőséges” politikai tevékenység. Korlátozták a szabad véleménnyilvánítást. A bíróságok a vádlott távollétében is kiszabhatnak ítéleteket stb. A hatalom ezzel jelezte, hogy a tréfának vége. Egy ukrán politológus szerint Ukrajna nem szavakban, hanem ténylegesen is belépett a Vámunióba, a posztszovjet autokráciák sorába.

A represszív törvényeket puccsszerűen fogadták el, megsértve a szükséges procedúrákat.

Az ellenzék vezetőit váratlanul érte a hatalom ellentámadása. Arszenyij Jacenjukot, aki alternatív hatalmi intézmények felállítását javasolta, kifütyülték a Majdanon. Az emberek két hónapja csak üres szavakat hallanak az ellenzéki vezérektől. Az ellenzéknek nem sikerült a Majdanra alapozva létrehozni egy össznemzeti mozgalmat.

Az ellenzék megbukott, ami viszont aktivizálta a radikálisokat. Vasárnap óta folyamatos utcai harcok zajlanak Kijevben.  A továbbiakban is az ellenzéki politikusok delegitimizálódása és a radikálisok térnyerése várható.

Az ilyen helyzetekből vagy a rendkívüli választások vagy a rendkívüli állapot bevezetése jelentik a kiutat.

Fjodorin szerint a jelenlegi helyzet arra emlékeztet, ami Lengyelországban alakult ki 1981 decemberében. A rezsim kétségbeesetten próbálja stabilizálni a helyzetet, miközben az északkeleti szomszéd éberen figyel. Igaz, az ukrán ellenzék nem hasonlítható a Szolidaritáshoz. Az ellenzék és a hatalom közötti érdemi tárgyalásoknak kevés az esélyük. Janukovicsnak a felmérések szerint nincs esélye megnyerni az elnökválasztásokat 2015-ben, a második fordulóban vereséget szenvedne Klicskótól vagy Jacenjuktól. Ebben a helyzetben a tárgyalások csak arról folyhatnának, hogy garantálják Janukovics jövőbeli biztonságát, ebben pedig nyilvánvalóan nem partner a hatalom.

 

 

(Vlagyimir Fjodorin, Ukraina i Janukovics: kto kogo, Vedomosztyi, 2014. 01. 21.)

 

Cimkék: represszív törvények, Kijev, Vlagyimir Fjodorin, Janukovics, Jacenjuk, Ukrajna
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat