OROSZVILAG.HU


A Nyugat térvesztése Eurázsiában

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-01-22 11:12:01  |  
Oroszvilag.hu

A Nyugat térvesztése Eurázsiában

"Elesett" Örményország, Ukrajna; következik Grúzia, Moldova?

 A Nyugat térvesztése Eurázsiában

Tavaly ősszel Örményország a Vámunióba való belépésről nyilatkozott, Ukrajna pedig végül nem írta alá a társulási megállapodást az Európai Unióval.

A Nyugat eközben igyekszik megakadályozni saját pozícióvesztését a posztszovjet térségben, és meggátolni a Vámunió további bővítését. A gazdasági alapú „újbirodalomban” – melynek elvi alapjait még Anatolij Csubajsz fektette le a ’90-es években – a Nyugat a Szovjetunió feltámasztását látja.

Washington és Brüsszel Ukrajnát bírálja a nemrég elfogadott represszív törvények miatt, azonban egy szava sincs annak kapcsán, hogy Moldovában is hasonló rendelkezések elfogadását tervezik.

Ismert, hogy Moldovában nyugatbarát kormány van, azonban a 2014-ben sorra kerülő választásokon a kommunisták győzelme várható. Ebben az esetben könnyen elképzelhető, hogy Kisinyov is a Vámunió felé tart majd. Érthető ebben a helyzetben, hogy a kisinyovi kormány különleges jogokkal kívánja felruházni a rendvédelmi szerveket. Az is érthető, hogy a Nyugat szemet huny a moldovai represszív intézkedések fölött.

Nem egészen a Nyugat elképzelései szerint mennek a dolgok Grúziában sem, mely nemrég még a Nyugat rendíthetetlen bástyájának tűnt. Egyre erősebben a nyugatellenes érzelmek a kaukázusi országban, elsősorban a Grúz Pravoszláv Egyháznak „köszönhetően”. Miközben a karizmatikus politikusok, Mihail Szaakasvili és Bidzina Ivanisvili távoztak, a keletkező űrt a Grúz Pravoszláv Egyház tölti be.

Noha Amerika továbbra is támogatja Grúziát, Bidzina Ivanisvili volt miniszterelnök – aki továbbra is szereplője a kulisszák mögött folyó játszmáknak – nem zárta ki, hogy Grúzia csatlakozhat a Vámunióhoz, ha érdekei úgy kívánják – írja a Nyezaviszimaja Gazeta szerkesztőségi cikke.

 

 

 

(Uroki majdana, Nyezaviszimaja Gazeta, 2014. 01. 22.) 

 

Cimkék: Vámunió, Nyugat, Ukrajna, Moldova, Grúzia, Bidzina Ivanisvili, Nyezaviszimaja Gazeta,
Országok: Ukrajna Moldova Grúzia Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat