OROSZVILAG.HU


Oroszország forduljon Ázsia felé!

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-01-28 13:54:50  |  
Oroszvilag.hu

Oroszország forduljon Ázsia felé!

A perifériára szoruló Európa helyett

 Oroszország forduljon Ázsia felé!

Szergej Karaganov és Igor Makarov politológusok azt javasolják, Oroszország a hanyatló Európa helyett forduljon a felemelkedő Ázsia és Csendes-óceáni térség felé.

A világgazdaság centruma az 1990-es évektől a Csendes-óceán térségébe kezdett áthelyeződni, Oroszországnak pedig kitűnő adottságai vannak, hogy kihasználja ezt a változást - írják. Az utóbbi években Moszkva is megértette e változások súlyát, de a gyakorlatban eddig kevés dolog történt.

A szakértők körében is erős pozíciókkal rendelkezik az Európa-központú gondolkodásmód. A közvéleményben uralkodó a „nevetségesen nem adekvát” elképzelés az állítólagos kínai invázióról Szibériában (ma kevesebb kínai van Szibériában, mint az Orosz Birodalom idején).

Újabban, szavakban az orosz elit is a Távol-Kelet és Szibéria fontosságáról beszél, mint például Vlagyimir Putyin legutóbbi, a törvényhozás előtt tett felszólalásában. Különböző programok is születnek, de ezek kiforratlanok maradnak. Egyelőre nincs határozott stratégia Oroszország ázsiai fordulatának kivitelezéséhez, ami nélkülözhetetlen az ország további fejlődéséhez.

Az Európa-centrikus gondolkodás I. Péter óta meghatározó Oroszországban, s különösen erős volt az 1990-es években. Ám ezúttal sem sikerült Európa részévé válni a történelmi-kulturális különbségek miatt, és mert Nyugat-Európa elzárkózott attól, hogy megkísérelje az integrációt Oroszországgal, amikor ez arra törekedett.

Ami Ukrajnát illeti, valóban az orosz „történeti és geopolitikai tér” része, ám az Eurázsiai Unióba való betagozása azt kívánja, hogy Moszkva fizesse ki a reménytelen ukrán elitet, amely folyamatosan ingadozni és kéregetni fog. A legésszerűbb tehát az lenne, ha a Kreml Ázsia felé koncentrálná figyelmét.

 

 

(Szergej Karaganov, Igor Makarov: Povorot Rossziiji k Tyihomo okeanu, Vedomosztyi, 2014. 01. 28.)

 

Cimkék: Szergej Karaganov, Igor Makarov, Oroszország, Csendes-óceáni térség, Ázsia
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat