OROSZVILAG.HU


Ukrajna csődje

Címlap » Sajtószemle
  |  2014-02-03 14:25:25  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna csődje

Az ország esetleges felbomlása biztosan nem lesz békés

 Ukrajna csődje

Fjodor Lukjanov, az orosz Külpolitikai és Védelmi Tanács elnöke az ukrajnai helyzetről adott interjút a znak.com internetes lapnak.

Lukjanov szerint a január 16-án elfogadott represszív törvények valóban léteznek Nyugaton is, de ott konszenzus van ezek kapcsán, míg Ukrajnában egy politikai válság közepén fogadták el ezeket, amikor a lakosság jelentős része kétségbe vonja a hatalom legitimitását.

Lukjanov szerint Putyin nem teljesen őszinte, amikor arról beszélt, hogy Oroszország nem avatkozik be az ukrajnai konfliktusba, de „nyílt beavatkozás valóban nem lesz.” Oroszország, és személyesen Putyin egyszer már beavatkozott Ukrajna ügyeibe, 2004-ben. Akkor az orosz elnök lényegében részt vett Janukovics választási kampányában. Az eredmény ismert, Putyin vesztett. „Putyin számára ez volt a legfájdalmasabb vereség.” Oroszország ugyanakkor nyomást tud helyezni Ukrajnára a beígért pénzügyi segítség esetleges visszavonásával.

Ukrajnában a politikai rendszer válsága észlelhető, amit nem Janukovics teremtett meg, de ő a legfőbb megtestesítője. Ez egy korrupt és alacsony hatásfokkal működő rendszer, Janukovics pedig nem tud nemzeti fejlődési alternatívákat megfogalmazni. Az elit „ahelyett, hogy csinálna valamit a nép javára”, intrikákkal foglalkozik, „lop és megpróbálja a felelősséget áthárítani.” Eközben az ukrán gazdaság a szétesés és degradáció állapotába került.

Amerika immáron nyíltan is beavatkozik Ukrajna ügyeibe, „de amerikai szemszögből ez normális. Náluk ilyen a politikai kultúra.” A mostani amerikai beavatkozás azonban nem hasonlítható a 2004-eshez. Akkor nyílt beavatkozás történt azzal a céllal, hogy „koordinálják Ukrajna politikai irányítását”, a mostani amerikai reakciók azonban csak reflexszerűek.

Ennek az is oka, hogy a mai Ukrajna és Kelet-Európa csak periféria a világpolitikában, melynek súlya Kelet-Ázsiába tevődött át.

Az ukrajnaiak számára természetes vágy, hogy európai módon akarnak élni, és Európába akarnak tartani, Oroszország viszont ezt árulásnak tekinti és azt mondja, ha Európába akartok menni, akkor elveszünk tőletek, ha nem, pénzt adunk nektek. „Ez a primitív logika azonban az ukránok többségénél nem működik.”

Janukovicsék hónapokon át azzal áltatták az ukrajnaiakat, hogy Kijev megingathatatlan célja az európai integráció, majd hirtelen 180 fokos fordulatot hajtottak végre.

Nehéz olyan ügyet találni ma, ami egyesítené az ukrajnaiakat. Ennek legfőbb akadálya, hogy Ukrajna oligarchikus állam, különböző érdekcsoportok alkudoznak és harcolnak egymással, ami lehetetlenné teszi egységes stratégia kidolgozását. A föderalizáció talán segíthet az oligarchisztikus modell lebontásában, de félő, már késő.

Jelenleg nagyon nagy a bizonytalansági faktor Ukrajnában, elképzelhető polgárháború is, de ha bekövetkezik az ország esetleges felbomlása, az nem lesz békés.

Oroszország a jelenlegi helyzetben biztosan nem venné be Ukrajnát a Vámunióba - véli Fjodor Lukjanov.

 

(znak.com)

 

 

 

Cimkék: Fjodor Lukjanov, Ukrajna, Janukovics, 2004, ukrajnaiak, Oroszország, polgárháború,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat